Alcohol niet taksvrij via internet te koop

Alcohol en sigaretten mogen enkel in een andere EU-lidstaat taksvrij worden aangekocht als ze voor persoonlijk gebruik zijn én zelf worden vervoerd, zegt het EU-Hof van Justitie.

(tijd) Impliciet verbiedt het Hof zo de belastingvrije aankoop van alcohol via het internet.

De zaak draait rond de jaarlijkse bestelling Franse wijn van een Nederlandse wijnclub. Die wijn wordt door een vervoerder in Frankrijk opgehaald en dan verdeeld onder de zeventig leden van de wijnclub. Op de wijn werden geen accijnzen betaald, omdat die taks al in Frankrijk voldaan werd.

Particulier verbruik

De advocaat-generaal van het EU-hof had eerder dit jaar geoordeeld dat dat soort gezamenlijke aankopen voor particulier verbruik moesten kunnen. Maar in het finale arrest toonde het EU-Hof van Justitie zich gisteren heel wat restrictiever. Enkel wie zelf voor persoonlijk verbruik goederen belastingvrij aankoopt over de grens, moet in eigen land geen accijnzen meer betalen. Met andere woorden: de leden van de Nederlandse wijnclub moeten zelf hun wijn gaan ophalen in Frankrijk.

Strikte interpretatie

Landen met hoge accijnzen op sigaretten en alcohol waren bang dat het arrest de deur open zou zetten voor goedkoop internetshoppen in andere lidstaten om de aankopen vervolgens te laten opsturen. Vooral in Groot-Brittannië werd al druk gespeculeerd over massale aankopen in bijvoorbeeld de Baltische staten, waar lage accijnzen gehanteerd worden. Door de strikte interpretatie van het Hof in Luxemburg wordt dit soort internetshoppen nu verboden.

Tegenstrijdigheid

Het Luxemburgse Hof wijst er wel op dat er een tegenstrijdigheid bestaat in de Europese wetgeving. De Europese Commissie heeft jaren geleden al voorstellen ingediend om particulieren de mogelijkheid te geven in een andere EU-lidstaat en voor eigen verbruik aankopen te doen, volgens de accijnsregel die in dat land geldt. In dat voorstel moeten de particulieren de taksvrije goederen niet zelf vervoeren.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud