Amerikaan is tweemaal zo rijk als Europeaan

Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner in koopkracht is in de VS 50 procent hoger dan in de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

(tijd) De economische kloof tussen de VS en Europa wordt steeds groter. Het verschil groeide van 46 procent in 2003 tot 50 procent in 2005.

De cijfers van de Europese landen bevestigen in grote lijnen de ramingen van zes maanden geleden. Luxemburg heeft veruit het grootste bbp per inwoner dankzij buitenlandse pendelaars. De Belgen, Duitsers en Fransen die in het Groothertogdom werken, verhogen het bbp van Luxemburg. Maar ze worden niet meegeteld bij de Luxemburgse bevolking.

Na Luxemburg volgen Ierland en Nederland. België blijft zesde op 25 landen. Maar ons bbp per hoofd daalde met 1 procentpunt tot 118 procent van het EU-gemiddelde.

Letland en Polen zijn nog steeds de twee armste EU-landen. Bulgarije en Roemenië, die op 1 januari 2007 toetreden tot de Europese Unie, zijn nog veel armer. Ze halen slechts één derde van het EU-gemiddelde.

In Luxemburg, Ierland, Slovenië en de drie Baltische staten stijgt het bbp per inwoner veel sneller dan in de rest van Europa. Italië daarentegen is de traagste groeier. WV

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud