Advertentie

Antibiotica worden dubbel zo duur

(tijd) - Minister van sociale zaken Rudy Demotte overweegt verschillende maatregelen om het tekort in de ziekteverzekering aan te pakken. Daarbij zouden de patiënten niet ontzien worden. Demotte wil o.a. het remgeld voor antibiotica verdubbelen.

De ziekteverzekering zit diep in de rode cijfers. Het tekort zal in 2004 oplopen tot zowat 630 miljoen euro. Het besparingsplan van minister Demotte wil het gelag vooral laten betalen door de artsen en in mindere mate door de farmaceutische industrie.

Demotte wil in de geneesmiddelenindustrie bijna 141 miljoen euro besparen, onder meer door een uitbreiding van het terugbetalingssysteem dat generische geneesmiddelen moet bevoordelen en het schuiven met geneesmiddelen in de verschillende terugbetalingscategorieën. Opmerkelijk is de beslissing om antibiotica niet langer voor 75 maar slechts voor 50 % terug te betalen. Dat moet de artsen ertoe aanzetten om goedkope antibiotica voor te schrijven, die even goed is als de peperdure nieuwe vormen van antibiotica.

Als de artsen hun voorschrijfgedrag evenwel niet veranderen, wordt de patiënt de dupe van de maatregel. Verder zouden ook onnodige artsenbezoeken aan huis duurder worden gemaakt. De maximumfactuur, die een plafond zet op wat de patiënt jaarlijks uit eigen zak moet betalen, blijft evenwel overeind.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud