<b>Duvel</b> (uit: De Belegger)

Na een 'normaal' eerste kwartaal was het tweede kwartaal voor Duvel wellicht een stuk beter. De uitstekende weersomstandigheden in juni hadden ongetwijfeld een positieve impact. 65% van de omzet wordt immers nog altijd in België gerealiseerd.

Duvel zit dan ook op schema om de omzet- en winstdoelstellingen te halen. De Breendonkse bierbrouwer gaat voor 2006 uit van een omzetgroei van 6 à 8% en een winstgroei van 7 à 10%. Duvel is meestal (te) conservatief in haar prognoses. Wij rekenen op een winstgroei van 13%. Bovendien profiteert Duvel van de notionele interestaftrek, die alleen al voor een groei van de nettowinst met bijna 3% zorgt. Ook de toekomstige groei wordt gevrijwaard. In het najaar start het bedrijf met de vernieuwing en de uitbreiding van de brouwzaal. Dit maakt het mogelijk om verder te groeien. Zonder die nieuwe brouwzaal zit Duvel bijna aan haar maximumcapaciteit. Als het bedrijf internationaal verder wil groeien zijn er verschillende opties: op eigen kracht, door overnames, of door distributieakkoorden met buitenlandse bierbrouwers. Deze laatste optie lijkt het meeste kans te maken. Het distributieakkoord tussen Grolsch en Anheuser-Bush van februari 2006 is een goed voorbeeld om het potentieel te vergroten. Anheuser-Bush is de exclusieve importeur van Grolsch-bieren in de VS. Voor Grolsch heeft het als voordeel dat de marketinginspanningen beperkt blijven, aangezien de Amerikaanse bierbrouwer instaat voor de verkoop en marketing van de Nederlandse bieren. Ook voor Duvel lijken dergelijke deals interessant, al ziet het management dit eerder als oplossing voor de lokale distributieproblemen en niet zozeer als een oplossing op wereldvlak.

Advies: Duvel is niet echt een koopje in termen van koers-winstverhouding, al heeft de bierbrouwer mooie troeven. Het bedrijf met een sterke merknaam heeft immers nog heel wat groeipotentieel op internationaal vlak en de bedrijfscashflowmarge is een van de hoogste in de sector. Bovendien is de balans ijzersterk. Duvel is dan ook te behouden. Hoewel het bedrijf, dat voor circa driekwart in handen is van de familie Moortgat, een onafhankelijke koers wil varen, is een overname op termijn bovendien niet uitgesloten.

uit: De Belegger van 18 juli 2006.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud