<b>Jabil circuit</b> (uit: Wall Street Invest)

De kwartaalresultaten van Jabil Circuit over het fiscale derde kwartaal per eind mei losten de neerwaarts bijgestelde verwachtingen in. De omzet steeg met 33,5% tot 2,59 mrd. $ en kwam hiermee aan de bovenkant van de neerwaarts bijgestelde vork uit.

Door technische problemen in een afdeling in Oostenrijk, productieproblemen in de VS en hoge materiaal- en loonkosten in een herstellingsafdeling in de VS steeg de winst met slechts 8,1% tot 64,2 mln. $ of 0,3 $ p.a. Exclusief uitzonderlijke elementen kwam de winst wel uit op 0,36 $ p.a. Ook dit was aan de bovenkant van de eerder gestelde winstvork van 33 a 37 dollarcent p.a. Net als de voorbije kwartalen was Philips de grootste klant. Andere grote klanten waarvoor Jabil Circuit elektronische componenten in onderaanneming maakt, zijn Cisco en Hewlett-Packard. Om de kosten te drukken, zal gesnoeid worden in het personeelsbestand en zullen productiefaciliteiten in 'duurdere landen' worden gesloten en worden overgeheveld naar het goedkopere Polen. Zo ook zal de fabriek van Jabil Circuit in Brugge de deuren sluiten en gaat de productieafdeling in Hasselt dicht. Dit kwartaal zullen deze maatregelen tot een herstructureringskost van 200 a 250 mln. $ leiden. De problemen zullen ook nog dit kwartaal en in beperkte mate volgend kwartaal op de winst wegen. Toch stelt het bedrijf al vanaf het eerste kwartaal van volgend boekjaar een operationele winstmarge van meer dan 4% voorop. Het voorbije kwartaal bedroeg deze marge slechts 3,6%! Hoewel het bedrijf de winstwaarschuwing eerder deze maand aan uitzonderlijke elementen wijtte, zal ook de winst dit kwartaal onder de verwachtingen van de analisten uitkomen. De omzetverwachting daarentegen werd opgetrokken. Voor het volledige boekjaar verlagen we dan ook onze winstverwachting met 13 dollarcent tot 1,52 $ p.a. Aangezien het bedrijf een zeer goede trackrecord heeft, verwachten we dat de marges vanaf volgend kwartaal terug tot normale niveaus zullen stijgen. Samen met de goede omzetevolutie zal dit ervoor zorgen dat de winst volgend boekjaar toch met 25% zal toenemen tot 1,89 $ p.a.

Advies: Na de daling van de voorbije weken noteert het aandeel tegen slechts 13 keer de verwachte winst van volgend boekjaar. Tevens beschikt het bedrijf over een nettokaspositie van 2,4 $ p.a., een unicum in de sector, en een boekwaarde van 11,4 $. We beschouwen de koerszwakte dan ook als een koopgelegenheid voor de middellange termijn.

uit: Wall Street Invest van 29 juni 2006.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud