Bancontact blijft bestaan

Het vertrouwde betaalsysteem Bancontact/MisterCash blijft ook na 1 januari 2008 voortbestaan. De Belgische banken beslisten af te zien van de geplande overschakeling op Maestro.

(tijd) Dat gebeurde onder grote druk van de handelaars, die met Maestro als enige betaalkaart hogere transactiekosten vreesden. Vanaf 1 januari 2008 wordt het Europese betaalverkeer eengemaakt. Alle betaalkaarten die niet in heel Europa gebruikt kunnen worden, moeten op termijn verdwijnen. De Belgische banken beslisten vorig jaar Bancontact/ MisterCash (BC/MC) af te schaffen en over te stappen op Maestro, de debetkaart van MasterCard.

De beslissing kwam onder vuur van de distributiefederatie Fedis en de zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ. Zij waarschuwden dat de omschakeling op Maestro en zijn nieuwe tariferingssysteem zou leiden tot hogere kosten voor de handelaars. Fedis stond op het punt een klacht in te dienen bij de mededingingsautoriteiten omdat de Belgische banken in blok zouden omschakelen op Maestro.

Maar vrijdag herriep Febelfin, de belangenvereniging van de financiële sector, haar beslissing van vorig jaar. Er komt geen 'big bang' naar Maestro, en Bancontact/ MisterCash blijft ook na 1 januari 2008 bestaan. Wanneer BC/MC verdwijnt en wat in de plaats komt, moet later beslist worden. Febelfin verklaart de koerswijziging door onduidelijkheid over de Europese regels over de tarifering van betaalkaarten, waardoor er onvoldoende steun is van de 'betrokken partijen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud