Advertentie

Bank mag zwart geld van klant aanvaarden

Banken riskeren geen vervolging meer als ze zwart geld van hun klanten aannemen. Tenminste, zolang er geen sprake is van facturenzwendel of nog ergere vormen van fiscale fraude.

(tijd) Al jaren kampen de banken met een grote rechtsonzekerheid. Enkel klanten die ze verdenken van 'ernstige en georganiseerde' belastingfraude, moeten de banken aangeven bij de antiwitwascel. Zo'n melding bevrijdt hen van vervolging. Zo'n meldingsplicht is er niet als klanten komen aandragen met zwart geld uit 'gewone' belastingontduiking, zoals geknoei met een nalatenschap. Maar de banken en hun bedienden riskeren dan wel een veroordeling voor de 'heling' van zwart geld.

En dat probleem stelt zich op 1 januari 2008 voor het eerst op grote schaal. Dan verdwijnen de papieren kasbons en andere 'effecten aan toonder' en moeten de banken het geld overzetten op een rekening. Omdat veel van het spaargeld dat in papieren effecten steekt fiscaal niet helemaal zuiver is, riskeren ruim 40.000 loketbedienden dan vervolging voor heling.

Al maanden zoekt de Senaatscommissie Justitie - en sinds enkele weken ook de regering - naar een oplossing. Vrijdag is er in de regering een principeakkoord bereikt.

Zo zullen banken nog enkel vervolgd kunnen worden voor heling als ze zwart geld aanvaarden dat de vrucht is van ernstige en georganiseerde fraude. Dus niet meer bij kleinere fiscale fraude, zoals het ontduiken van successierechten.

Daartegenover staat dat 'ernstige en georganiseerde' fraude ruimer wordt gedefinieerd: niet enkel btw-carrousels, ook bijvoorbeeld kasgeldfraude en facturenzwendel horen voortaan onder die noemer thuis. En nog voor de verkiezingen wordt de strengere 'derde' internationale witwasrichtlijn ook in ons land ingevoerd. Ook wordt de pakkans verhoogd door de antiwitwascel uit te breiden en de meldingsplicht van de banken te verfijnen.

LB/WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud