Bank of England verlaagt rente

De Britse centrale bank verlaagde donderdag voor het eerst in twee jaar de rente, met 25 basispunten tot 5,50 procent. Daarmee is de renteverhoging van juli ongedaan gemaakt.

(tijd)- In juli maakte de Bank of England zich nog vooral zorgen over de inflatie, maar sindsdien sloeg de kredietcrisis in alle hevigheid toe. 'De toestand op de financiƫle markten is verslechterd. Daardoor is een verstrakking van de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven aan de gang, wat op een neerwaarts risico wijst voor zowel inflatie als groei', licht de centrale bank de rentebeslissing in een korte mededeling toe.

Verwarrend genoeg benadrukt de Bank of England tegelijk dat 'de opwaartse inflatierisico's intact blijven'. Dat wijst erop dat de rentebeslissing gisteren een dubbeltje op zijn kant was. Van de 62 door het persbureau Bloomberg gepolste economen, verwachtten 28 een renteverlaging.

Woensdag won de overtuiging echter veld dat de centrale bank de rente zou verlagen, na de publicatie van erg sombere data over de Britse economie en huizenmarkt. De Britse boulevardpers schreeuwde alvast om een renteverlaging.

De Europese Centrale Bank liet in tegenstelling tot de Britse evenknie verstaan dat er geen sprake kan zijn van een renteverlaging. Economen voorspellen bijgevolg dat het rentevoordeel van het Britse pond ten opzichte van de euro snel zal slinken. Dat stuurde de euro naar 0,7214 pond, het hoogste niveau sinds maart 2003. 'De euro kan gemakkelijk tot 0,74 pond doorstijgen', oordeelt ING-econoom James Knightley.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud