Banken dreigen met blokkering rekeningen

(tijd) - De grote banken dreigen de rekeningen te blokkeren van klanten die tegen eind dit jaar geen kopie van hun identiteitskaart inleveren. Enkele honderdduizenden klanten zijn nog niet in orde. Bij Delta Lloyd Bank is het geduld al op. Ze blokkeerde sinds 1 oktober 14.000 rekeningen. Dat meldt De Tijd.

In het kader van de antiwitwaswetgeving zijn de financiële instellingen verplicht hun klanten ondubbelzinnig te identificeren via een goed leesbare kopie van de identiteitskaart. Maar omdat verschillende banken voor talloze klanten nog niet zo'n kopie bezaten of enkel een slecht leesbare kopie, begonnen ze vorig jaar hun klanten aan te schrijven met de vraag een duidelijke kopie binnen te brengen.

'Aangezien verschillende klanten nog altijd geen gehoor gaven aan onze oproep, besloten we op 1 oktober de rekeningen van de weigeraars gradueel te blokkeren. In totaal gaat het om 19.000 rekeningen verspreid over 20.000 personen. Vandaag hebben we al 14.000 rekeningen geblokkeerd', meldt een woordvoerder van Delta Lloyd Bank. De bank zegt dat de instructies van de financiële toezichthouder CBFA voor de antiwitwaswetgeving strikt zijn en dat de wet in harde maatregelen voorziet.

KBC Bank bevestigt dat de instructies van de toezichthouder voor de toepassing van de antiwitwaswet zeer strikt zijn. 'We blokkeerden nog geen rekeningen. Maar als bepaalde klanten in gebreke blijven, moeten we ook tot blokkeringen overgaan', meldt de bank.

'Ook wij zullen in laatste instantie allicht overgaan tot een blokkering. Klanten die nog niet met een kopie opdaagden, gaan we de komende weken telefonisch trachten te bereiken', luidt het bij ING België. De bank zegt dat 91 procent van de klanten inmiddels in orde is. Bij Fortis Bank, de grootste bank van het land, gaat het om 87 procent. KBC gaf daarover geen cijfers. In ieder geval moeten in België zeker nog enkele honderdduizenden klanten een kopie van hun identiteitskaart binnenbrengen, wijzen de cijfers van ING en Fortis Bank uit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud