Banken gebruiken ongestoord zwarte lijsten met nationaliteiten

De grootbanken houden hun deuren gesloten voor bepaalde nationaliteiten. Klanten afkomstig uit bijvoorbeeld Syrië of Cuba kunnen niet genieten van de diensten van sommige banken.

(tijd) Nochtans prijkt hun nationaliteit op geen enkele officiële zwarte lijst, zoals de terrorismelijst van de Verenigde Naties. In België controleert niemand mogelijke excessen.

Sinds 2004 moeten de banken in ons land klanten detecteren die mogelijk terrorisme financieren, maar het bleef lang onduidelijk wat ze als 'verdacht' moesten beschouwen. In juni vorig jaar verspreidde de antiwitwascel (CFI) een gids met indicatoren van terrorismefinanciering. De belangrijkste indicator bleek het land van herkomst van de klant. Maar dat mag zeker niet de enige indicator zijn om een klant te weren, merkt de antiwitwascel op. Toch hanteren banken intern zwarte lijsten met nationaliteiten.

De Nederlandse bank-verzekeraar ING voert regelmatig op eigen houtje onderzoek naar landen. Lijken de financiële risico's er te groot, dan bevriest de bankgroep gewoon de transacties. Zo staan vandaag onder meer Syrië en Iran op de zwarte lijst van ING, terwijl die twee landen niet terug te vinden zijn in de officiële, wettelijke lijst met financiële embargo's van Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector. Febelfin krijgt de lijst doorgespeeld van de Europese Unie, die ze op haar beurt ontvangt van de Verenigde Naties.

'Op groepsniveau wordt beslist sommige landen uit extra voorzorg onder embargo te plaatsen', verduidelijkt Ilse de Muyer, de woordvoerster van ING België. 'De lopende contracten kunnen dan wel doorgaan, maar er worden geen nieuwe transacties opgestart. Dat geldt zowel voor mensen van de Syrische nationaliteit als voor bedrijven die daar actief zijn.'

De financiële embargo's die worden opgelegd, slaan op personen, landen of nationaliteiten. Het doel is terreur te bestrijden, witwassen tegen te gaan of criminaliteit te vermijden. Osama Bin Laden is een evident voorbeeld. Marina De Moerlooze, de woordvoerster van Febelfin: 'Er mag geen enkele transactie meer gebeuren met de rekeningen van personen die op de zwarte lijst staan. De bank mag hun ook geen financieringen meer toekennen.'

SaS/LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud