Banken leveren 140 attesten af voor fiscale amnestie

(tijd) - De financiële instellingen leverden drie maanden na de start van de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) 140 attesten af. Daarnaast zijn er nog zo'n 400 dossiers voor fiscale amnestie in behandeling. Dat leert een rondvraag van De TIJD bij Dexia, KBC, Fortis, ING België, Deutsche Bank en Axa.

In vergelijking met de vorige telling van midden maart zijn er een kleine 60 bijkomende attesten afgeleverd. Het attest vormt het bewijs dat de zwarte spaarder het vermelde bedrag geregulariseerd heeft. Hij kan het bovenhalen om bij een eventueel later onderzoek door de fiscus de oorsprong van het geld te rechtvaardigen. In vergelijking met een maand geleden is het aantal openstaande EBA-dossiers met 180 eenheden gestegen.

KBC reikte tot nu toe het grootste aantal attesten uit (59), en heeft daarnaast nog eens 60 dossiers in behandeling. Deutsche Bank leverde 29 attesten af, ING België 20, Dexia 17 en Axa slechts 1. 'We hebben veel tijd nodig gehad om onze zelfstandige agenten de nodige inlichtingen te verschaffen over de fiscale amnestie. Bovendien hebben we niet actief campagne gevoerd over de EBA', zei Axa.

Fortis heeft als enige bankverzekeraar beslist om niet langer informatie vrij te geven over het aantal dossiers en attesten. 'Het aantal uitgereikte attesten is geen correcte indicatie van het succes van de EBA. Bovendien hebben we niet echt een zicht op het aantal dossiers. Er is wel een stijgende tendens', zei een woordvoerster. Bij een laatste telling bleef Fortis steken op 'minstens 10 attesten'.

Op het kabinet van de federale minister van Financiën, Didier Reynders, maakt men zich niet echt ongerust over de ondermaatse belangstelling voor de EBA. 'De EBA is een diesel die op gang moet komen', luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud