Banken vragen duidelijkheid over zwart geld

De Belgische banken willen duidelijk weten waar ze aan toe zijn als blijkt dat hun klanten via hen zwart geld hebben witgewassen. Dat was de boodschap van de Belgische Federatie van de Financiële sector (Febelfin) tijdens een hoorzitting in de Senaat.

(tijd) Daar bespreken de commissies Justitie en Financiën een wetsontwerp dat de witwaswet aanpast.

Het wetsontwerp zorgt ervoor dat banken niet meer als tussenpersoon vervolgd kunnen worden als ze onwetend geld aanvaarden dat afkomstig is van 'gewone' belastingontduiking. Bijvoorbeeld wanneer de klant zijn successierechten niet heeft betaald.

Witwaswet

'We willen duidelijke regels zodat de banken, maar ook ons personeel en het parket weten waar ze aan toe zijn', stelt Michel Vermaerke, de topman van Febelfin. 'We vragen een proportionele witwaswet, die tussenpersonen enkel nog vervolgt als ze geen melding maakten van zware en georganiseerde belastingfraude. Op Europees niveau is dat al de regel. Ons land moet zijn wet aanpassen aan het internationale kader. We zijn geen eiland, zeker als 75 procent van de banken in ons land een beslissingscentrum in het buitenland heeft', legt Vermaerke uit.

Wetsontwerp

De oproep van Febelfin zal waarschijnlijk leiden tot een aanpassing van het wetsontwerp. Er ligt al een amendement van de VLD klaar om duidelijk te stellen dat tussenpersonen nog enkel worden vervolgd voor 'zware, georganiseerde fiscale fraude'. Het preciseert ook dat 'heling' een misdrijf is dat wél verjaart.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud