Banken: 'Wacht nog even met aangifte fiscale amnestie'

(tijd) - De Belgische spaarder wacht beter tot begin februari met het indienen van een aangifte voor de fiscale amnestie. Dan pas zal een uitgebreide informatiecampagne van de overheid uitsluitsel brengen over een aantal aanslepende onduidelijkheden. 'Voordien een aangifte indienen lijkt mij niet verstandig, want dat zet de relatief korte betalings- en herbeleggingstermijnen in werking', zegt Guido Ravoet, de gedelegeerd bestuurder van de Belgische Vereniging van Banken (BVB).

De oorzaak ligt bij aanslepende onduidelijkheden. De BVB heeft de overheid een lijst overgemaakt met dertig 'veelvuldig gestelde vragen door klanten'. Over het antwoord op die vragen, gaande van de definitie van effecten aan toonder, tot de mogelijke regularisatie van een aantal verzekeringsproducten, bestaat op dit moment zelfs onder fiscale specialisten nog discussie.

De BVB raadt de spaarders daarom aan om zich voorlopig slechts uitvoerig te informeren. Het indienen van een EBA zet namelijk een strikte procedure in gang. 'De spaarder verplicht er zich toe om het geld binnen 15 dagen te repatriëren. Wil hij het voordelige tarief van 6 procent, dan moet hij dat geld bovendien binnen 30 dagen herbeleggen', verduidelijkt Ravoet.

Volgens de BVB wachten de spaarders daarom best tot begin februari. 'Tegen die tijd is er duidelijkheid. De overheid lanceert dan een uitgebreide informatiecampagne en wijzelf zullen de antwoorden op de lijst van dertig vragen publiceren op onze website', zegt Ravoet.

Raadpleeg ook het Tijdnet-dossier: Fiscale Regularisatie .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud