Belandt de Amerikaanse economie in een recessie?

De Verenigde Staten belanden volgend jaar niet in een pijnlijke recessie. De economie zal licht afkoelen, maar vanaf de2de jaarhelft weer aantrekken.' Dat zegt J.P. Béguelin, hoofdeconoom van Pictet. Hij raadt aan in aandelen te investeren.

(Tijd) Waar de markten in 2007 naartoe gaan, hangt af van twee cruciale vragen, meent Jean-Pierre Béguelin van de Zwitserse privébank Pictet.

Belandt de Amerikanse economie in een recessie ?

Het klopt dat de afgeleverde bouwvergunningen en het aantal huizen in aanbouw in de Verenigde staat al een hele tijd afnemen. Maar laat ons dat niet overdrijven. Die zeepbel situeerde zich bovendien in enkele regio's . Een terugval daar zal geen gevolgen hebben voor de economie van het land.

Bovendien tonen verschillende voorlopende indicatoren al beterschap: de terugval in het aantal nieuwe hypotheekleningen is gestopt, en het aantal onverkochte woningen vermindert.

Zelfs als het tot een huizencrisis zou komen, is dat nog niet dramatisch: de woningprijzen mogen al 36 procent zakken vooraleer de hypotheken de waarde van de huizen overstijgen.

Is de rest van de economie in dat geval immuun tegen het Amerikaanse virus?

Andere delen van de VS-economie het uitstekend blijven doen, namelijk de consumptie. Die wordt aangewakkerd door de forste stijging van de lonen de jongste maanden. De lonen stijgen omdat het aanbod aan arbeidskrachten niet meer toeneemt. Dat is een structureel probleem: de bevolking vergrijst, en tot vijf jaar geleden nam de participatiegraad van vrouwen in de economie nog elk jaar toe, nu niet meer.'

De beurzen kunnen volgend jaar 10% stijgen

Er komt dus geen recessie in de VS', besluit hij. 'De beurzen zullen de winstgroei van de bedrijven volgen: we gaan uit van 10 procent winst in de gevestigde markten volgend jaar.

Over de dollar maken we ons weinig zorgen. De meest interessante munt is de Japanse yen. Die is minstens 10 procent ondergewaardeerd, rekening houdend met het herstel van de Japanse economie en de koopkracht van de Japanners.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud