Beleggen in hout

Wie zijn geld in exotische Amerikaanse naald-en loofbossen gestoken heeft, heeft een uitstekend rendement kunnen boeken van ongeveer 15 procent per jaar. Dit was voorbehouden voor de belegger met een risicobewust profiel.

(Tijd) Eind jaren negentig ontstond de tendens om op een milieubewuste wijze te beleggen. Fondsen zoals Global Green, Terra Vitalis en Tropical Resources speelden handig in op deze nieuwe niche van beleggen en trokken tal van beleggers aan. Helaas bleken de beloften niet allen haalbaar.

Toch biedt hout prima rendementen, maar dan vooral voor beleggers met een verre horizon, zegt vermogensbeheerder GMO aan de redactie van het Financieel Dagblad.

'Hout is weinig conjonctuurgevoelig'

Hout behoort dan ook tot een van de weinige 'activa' waarvan de reële prijs al zeker honderd jaar stijgt. Die prijs wordt daarenboven nauwelijks beïnvloed door bewegingen op de huizen-of aandelenmarkt of door voorraadvorming.

Hoog rendement maar niet zonder risico

Hoewel dit soort belegging een uitstekend rendement kan boeken, is het ook niet zonder risico's. Eind jaren negentig investeerden sommige beleggers in teakhout. Helaas bleken de beloften niet haalbaar.

De bomen waren te dicht op elkaar geplant, ze groeiden te langzaam door te weinig water of door ziekten, plantages vlogen in brand, of er werd illegaal gekapt.

De sector had ook te lijden onder onvoorspelbaar weeromstandigheden zoals stormen. Daarnaast kreeg de sector al snel te maken met allerlei malafide spelers. Geld belegd in sommige teakhoutfondsen was plotseling spoorloos.

Ook de onvoorspelbare politieke besluiten omtrent het beheer van boomakkers en plantages in sommige landen weegt en houdt het nodige risico in.

Een belegging op lange termijn

Volgens Greger is timberland ideaal voor 'beleggers die langzaam rijk willen worden'. Het aanbod van hout kan al eeuwen niet voldoen aan de vraag. Bossen worden sneller gekapt dan ze groeien. Inmiddels consumeert de wereld jaarlijks 1,6 miljard kubieke meter aan hout voor papier, de bouw of bijvoorbeeld meubels.

Bovendien is de prijs weinig conjonctuurgevoelig. Dat de prijs van 'lumber' op de termijnmarkt in Chicago sinds het begin van dit jaar met 36 procent is gedaald tot 245 dollar per 'board feet' , raakt de belegger niet. 'Dan wachten we gewoon met kappen', zegt Greger. 'Ondertussen groeien de bomen gewoon door.'

De stabiele rendementen op heel lange termijn bieden een bescherming tegen inflatie. Daar komt bij dat de correlatie met de meeste andere beleggingscategorieën erg laag is.

Volgens Greger kan timberland heel goed worden vergeleken met een obligatie. Net als de couponrente van een lening ligt de biologische groei tamelijk vast. Zo groeit een gemiddelde boom in het noordwesten van de VS met 8 à 10 procent per jaar en een Nieuw-Zeelandse zelfs met 12 à 16 procent per jaar.

Op korte termijn is er weer een snelgroeiende belangstelling voor timberland waardoor de verkoopsprijs van de meeste plantages en bossen sterk stijgt.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud