Beleggingsfonds is populairste spaarproduct

(tijd) - Beleggingsfondsen werden in het tweede kwartaal opnieuw het populairste spaarproduct ten nadele van het spaarboekje. Dit blijkt uit cijfers van de vereniging van beleggingsfondsen (BVICB) en de Nationale Bank. Het nettoactief van de beleggingsfondsen steeg met 8,4 miljard tot 129,4 miljard, terwijl het uitstaand bedrag op de spaarboekjes slechts met 2,7 miljard toenam tot 126,4 miljard.

Het nettoactief of vermogen van de beleggingsfondsen die in België worden verdeeld, steeg in het tweede kwartaal met 6,9 procent nadat het de vorige kwartalen flink was gedaald. De toename van het actief was te danken aan het herstel van de aandelenkoersen, de verdere stijging van de obligatiekoersen en aan inschrijvingen op nieuwe fondsen. Het nettoactief van de aandelenfondsen (+14,7%) en de pensioenspaarfondsen (+14,2%) steeg het meest. Het actief van de fondsen die in vastrentende effecten investeren, groeide slechts met 4 procent.

De tegoeden op spaarboekjes stegen met 2,1 procent tot 126,4 miljard, hoewel de grote banken de basisrente op hun boekjes verlaagden tot 1,75 procent. Op 1 juli verlaagden de banken de basisrente zelfs tot een historisch dieptepunt van amper 1,5 procent.

Ondanks de erg lage rente beschouwen veel beleggers het spaarboekje nog steeds als een interessant product. In de eerste plaats blijven zij aandelen mijden na de forse koersdalingen van de laatste jaren. Bovendien is de rente op spaarboekjes tot 1.500 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Voorts blijft de totale vergoeding inclusief premies hoger dan de inflatie. Ten slotte is het spaarboekje een flexibel product, want het tegoed is nagenoeg onmiddellijk opvraagbaar.

Enkele van deze factoren verklaren waarom de populariteit van de kasbons blijft afbrokkelen. De kasbons op één en twee jaar brengen netto minder op dan het spaarboekje, hoewel zij minder flexibel zijn. Pas vanaf looptijden van drie jaar brengt een kasbon evenveel of meer op dan een spaarboekje. Het uitstaande bedrag van kasbons daalde in het tweede kwartaal met 3,9 procent tot 48,8 miljard.

Met de groei van de beleggingsfondsen en het spaarboekje en de krimp van de kasbons werd in het tweede kwartaal de langetermijntrend voortgezet. Het nettoactief van de beleggingsfondsen steeg de laatste tien jaar met zowat 200 procent en het uitstaande bedrag van het spaarboekje met ongeveer 150 procent. Het uitstaande bedrag van kasbons daarentegen zakte met 50 procent. In 1993 waren kasbons nog met grote voorsprong het populairste spaarproduct.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud