Advertentie

Belgen nemen minder geld uit de muur

(tijd) - De geldafhalingen met Bancontact/MisterCash zijn het voorbije jaar met 11 procent gedaald. Banksys, dat het elektronisch betalingsverkeer beheert in ons land, overweegt daarom enkele geldautomaten te verhuizen naar andere locaties dan naast een bank. Bancontact/MisterCash blijkt vooral populair in de supermarkten. Het uitgegeven bedrag steeg daar met ruim 10 procent in 2003.

In 2003 werden 2,7 miljoen Bancontact/MisterCash-kaarten gebruikt om geld uit de muur te halen. Dat is 11 procent minder dan het jaar voordien. Steeds meer Belgen stappen naar de 'selfbank' van hun bank wanneer ze contant geld nodig hebben. Banksys wil daar een mouw aanpassen en overweegt enkele geldautomaten te verhuizen. Ze zullen op betere locaties terecht komen, zoals in de buurt van een supermarkt bij voorbeeld. Dat meldde Dirk Syx, de directievoorzitter van Banksys, aan L'Echo. Het is overigens niet uitgesloten dat er binnenkort gewoon minder geldautomaten zullen zijn. Ook de voorbije jaren daalde het aantal geldautomaten in Belgiƫ.

Syx maakte donderdagavond tijdens zijn nieuwjaarspeech de voornaamste jaarcijfers voor Banksys bekend. Gisteren gaf Banksys meer details. De elektronische betalingen namen in 2003 met 2,8 procent toe tot 883 miljoen. De topman schreef de matige groei onder meer toe aan de ontgoochelende prestaties van de elektronische portemonnee Proton. Vorig jaar gebruikten nog 2,1 miljoen Belgen Proton of 350.000 minder dan in 2002.

Blijkt ook dat de Bancontact/MisterCash-kaarten vooral werden bovengehaald in de supermarkt. Betalingen in supermarkten waren in 2003 goed voor een bedrag van 14,9 miljard euro of 10 procent meer. De kleinere handelaars vertegenwoordigen zo'n 9,2 miljard euro en de tankstations 2,6 miljard euro. Uit de geldautomaten werd nog 7,5 miljard euro gehaald of bijna 5 procent minder.

Opvallend is dat het gemiddeld uitgegeven bedrag amper schommelde. In de supermarkt betaalden de Belgen gemiddeld 49,5 euro, bij de handelaar 65,3 euro en in een tankstation 27,7 euro. Het gemiddeld bedrag dat uit de muur werd gehaald is net geen 90 euro.

Banksys verhoogde het voorbije jaar het aantal betaaltoestellen, waardoor het nu mogelijk is om op meer plaatsen met een bankkaart te betalen. De supermarkten tellen nu 14 procent meer toestellen.

Syx hamerde er op dat Banksys werkt aan de veiligheid van de elektronische betalingen. De onderneming blokkeerde vorig jaar 20.000 bankkaarten, nadat werd gemerkt dat de kaarten werden gekopieerd. De fraudeurs maakten gebruik van de Maestro-functie op de kaart, dat is de internationale Bancontact/MisterCash-functie. Technologische detectiesystemen en een nauwe samenwerking met de federale politie maken het voor Banksys mogelijk fraude grotendeels te voorkomen. SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud