Belgen niet langer rijkste Europeanen

(tijd) - De Belgen hebben in verhouding tot hun bruto binnenlands product (BBP) niet langer het grootste financiële vermogen van alle Europeanen. Ze verloren hun koppositie aan de Britten en de Nederlanders. Omdat de doorsnee-Britten en -Nederlanders grotere aandelenbeleggers zijn, profiteerden zij meer van het beursherstel, meldt De Tijd.

De Belgen kroonden zich in 2002 tot de meest vermogende Europeanen. Hun financiële vermogen vertegenwoordigde toen 255 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat becijferde Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie.

Volgens nieuwe berekeningen van Eurostat speelde België zijn leiderspositie inmiddels kwijt. Terwijl het Belgische percentage steeg van 255 procent tot 257 procent in 2004, maakten Britten en Nederlanders een stevige sprong voorwaarts. Het financiële vermogen van de Britten in verhouding tot het BBP klom van 252 procent naar 270 procent. Onze noorderburen gingen vorig jaar van 247 procent tot 268 procent.

De nieuwe machtsverhouding is wellicht te danken aan de grotere aandelencultuur van Britten en Nederlanders. Meer Britse en Nederlandse gezinnen profiteerden daardoor van het stevige herstel op de beurzen sinds begin 2003. De erg conservatieve beleggingspolitiek van de Belgische gezinnen voorkwam een zeer forse ontwaarding van het gezinsvermogen tijdens de beurscrisis, maar staat vandaag een stevig vermogensherstel in de weg. Ook in 2000, op het toppunt van de beurshausse, liep België achter op het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Het vermogen van de Belgische gezinnen in liquiditeiten (cash, zicht-, termijn- en spaarrekeningen) vertegenwoordigde eind vorig jaar nog altijd 32 procent van hun financiële vermogen. Individuele aandelen maakten eind 2004 maar 8 procent uit van het Belgische financiële vermogen, leren cijfers van de Nationale Bank.

Indirect, via beleggingsfondsen, beleggen Belgische gezinnen veel meer in de beurs. Maar het gros van die beleggingen zijn geen pure aandelenbeleggingen. De meeste beleggingsfondsen in België zijn fondsen met kapitaalbescherming. Die investeren in termijnrekeningen, obligaties en aandelenopties.

Ook de sterkere groei van het Belgische BBP in vergelijking met het Nederlandse verklaart de Belgische achterstand. Vorig jaar groeide de Belgische economie een vol procentpunt meer dan de Nederlandse economie (2,7% versus 1,7%). Een hoger BBP weegt op de globale verhouding tussen het financiële vermogen en het BBP. DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud