Belgen zijn rijkste Europeanen

(belga) - Belgen hebben de best gevulde spaarpot van Europa. Ze hebben tegelijkertijd de minste schulden. Dat blijkt uit een studie van de christelijke vakbond ACV op basis van een recente studie van de Nationale Bank.

De Belgische particulieren hadden eind 2003 met z'n allen voor 682 miljard euro aan financiële activa, spaarcenten zeg maar. Dat bedrag stijgt bovendien elk jaar met 20 miljard. Een kleine rekensom leert dat de Belg gemiddeld zo'n 68.200 euro aan spaargeld bezit. Daarmee doen we een stuk beter dan onze Europese buren. Onze netto financiële activa belopen 214 procent van het bruto binnenlands product. In de rest van de Eurozone is dat slechts gemiddeld 131 procent.

Ongeveer een kwart van de financiële activa van de Belgen bevindt zich buiten België. Het spaargedeelte dat passeert via collectieve beleggingen (beveks, fondsen) en via verzekeringsmaatschappijen neemt toe. In tien jaar tijd is het gestegen van 16 naar 34 procent van het totale sparen. Het wordt even belangrijk als het deel op spaarrekeningen.

De activa in de tweede pensioenpijler (groepsverzekeringen, pensioenfondsen) zijn vrijwel stabiel gebleven tussen 1997 en 2002. De derde pijler (pensioensparen, levensverzekeringen) daarentegen is in opmars. Bijna één miljoen werknemers hebben een of andere aanvullende pensioenregeling. 1,4 miljoen personen krijgen belastingvermindering voor een derdepijler-regeling.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud