België vervolgd voor laat omzetten Mifid-richtlijn

De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen 24 landen, waaronder België, voor het laattijdig omzetten van de Mifid-richtlijn, die de handel in financiële producten opengooit.

(tijd) Mifid is een cruciale financiële wetgeving die in november van dit jaar in werking moet treden. Zo komen er meer verplichtingen inzake informatie en transparantie bij beursverrichtingen. Ook krijgen banken directe toegang tot de beurzen en worden ze zo de rechtstreekse concurrent van bijvoorbeeld Euronext.

De Mifid-regels hadden op 31 januari van dit jaar in nationale wet omgezet moeten zijn. Enkel in Groot-Brittannië, een zwaargewicht op de financiële markten, en Roemenië gebeurde dat tijdig. Ierland volgde met enige vertraging. EU-Commissielid voor de Interne Markt, Charlie Mc Creevy, schreef deze week de overige 24 lidstaten aan om hen aan te zetten tot bekwame spoed. Daarin vraagt Mc Creevy van de omzetting van Mifid een politieke prioriteit te maken.

Tegelijk lanceert de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen de lidstaten die de deadline van omzetting niet haalden. In heel wat gevallen is het een symbolische actie van de EU-Commissie. De belangrijkste EU-lidstaten hebben immers laten weten dat de Mifid-wetgeving voor augustus in nationale wet beklonken is. Ook België meldde aan de EU-Commissie dat de wetgeving in april rond zou zijn.

België hoopt eerstdaags klaar te zijn met de omzetting, zo melden bronnen bij het CBFA, de commissie voor het bank- en financiewezen. Het volmachtenbesluit, dat ingebed is in de nieuwe overnamewetgeving, is intussen goedgekeurd en gepubliceerd. Het uitvoeringsbesluit ligt bij de Raad van State en kan hopelijk nog voor het ontslag van deze regering worden ondertekend, zo klinkt het.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud