Belgische franken inwisselen voor goed doel kan tot juli

(tijd) - De Kamer keurde een wetsvoorstel goed dat toelaat dat oude Belgische franken worden ingezameld voor steun aan de wederopbouw van gebieden die door de tsoenami-ramp werden getroffen. Het geld kan ook dienen om 11.11.11 te steunen. De Belgische franken kunnen ingeruild worden tot 1 juli.

Al wie nog Belgische muntstukken had, kon die tot eind 2004 bij de Nationale Bank en de Post omwisselen in euro's. Eind 2004 waren 1,87 miljard frankstukken met een nominale waarde van 189,6 miljoen euro nog niet ingeleverd en werden daardoor waardeloos. Het zijn vooral stukken van 1 frank (842 miljoen stuks) en 50 centiem (576 miljoen) die nog in omloop zijn. Ze worden bewaard als souvenir, zijn in het buitenland verzeild geraakt of verloren gegaan. Het parlement verlengde de inwisselbaarheid van de frankstukken tot 31 juni, op voorwaarde dat de omwisseling een specifiek goed doel steunt.

Het wetsvoorstel van de senatoren Wouter Beke (CD&V), Jacinta De Roeck (sp.a) en Jacques Germeaux (VLD) werd eerder al in de Kamer goedgekeurd, maar de Senaat voegde er een amendement aan toe waardoor ook 11.11.11 voor een deel kan rekenen op het ingezamelde geld. In de Kamer werd het geamendeerde wetsvoorstel unaniem goedgekeurd. In het parlement staat een collectebus waarin oude franken gedeponeerd kunnen worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud