Betalen met kredietkaarten wordt steeds populairder

(tijd) - In grote winkels wordt steeds meer met kredietkaarten betaald. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Bank Card Company (BCC), de beheerder van de kredietkaarten MasterCard en Visa in ons land. Het aantal aankopen met kredietkaarten in de reis- en vrijetijdsindustrie nam vorig jaar af, maar de grote winkels compenseren dat.

De minder goede conjunctuur, de oorlog in Irak en de SARS-epidemie in Azië zetten vorig jaar een rem op het gebruik van kredietkaarten. Toch kan BCC nog groeicijfers voorleggen. BCC zag het volume van de aankopen met kredietkaarten in 2003 met 6 procent stijgen tot bijna 4,6 miljard euro.

Dat kwam omdat BCC het aantal plaatsen waar met een kredietkaart kan worden betaald stevig heeft uitgebreid, waardoor het minder last had van de negatieve omstandigheden. 'We mikken vooral op de supermarkten en de grote winkels, waar steeds meer met een kredietkaart wordt betaald. In de Ikea-winkels bijvoorbeeld is de kredietkaart heel populair', zegt Ante Rimac, de woordvoerder van BCC.

Betalingen met kredietkaarten waren vorig jaar in ons land goed voor een bedrag van 4,57 miljard euro, 6 procent meer dan in 2002. Visa-kaarten vertegenwoordigden met 3,37 miljard euro het gros van de betalingen. In de traditionele sectoren van de kredietkaarten, zoals de horeca en de kledingzaken, groeiden de aankopen met 1 tot 6,5 procent. In de 'nieuwe' sectoren werden groeipercentages tussen 4 en 15 procent genoteerd. Vooral de transportsector, waaronder de NMBS, de tankstations en de groothandel zaten in de lift. 'Het gaat om grote transacties. Het is dan ook in die sectoren dat we nog uitbreiden. De bedoeling is dat de consument overal kan kiezen met welk betaalmiddel hij afrekent', meldt Rimac.

De geldafhalingen met MasterCard en Visa stegen in ons land met 5,2 procent tot 1,47 miljard euro. Opnieuw is Visa goed voor het grootste volume. Opvallend is dat de Belgen hun kredietkaart minder gebruiken om geld uit de muur te halen. Dat is niet alleen zo in eigen land, maar ook in het buitenland. Daar halen de Belgen steeds meer de internationale debetkaart Maestro boven, waardoor de geldopnames met Belgische kredietkaarten in het buitenland met meer dan 10 procent daalden.

Chip

BCC werkt volop aan de 'chipmigratie' van de MasterCard- en Visa-kaarten. Alle kredietkaarten krijgen een chip, net zoals Bancontact/MisterCash, wat fraude moeilijker maakt. 200.000 Belgen bezitten nu een kredietkaart met een chip. Tegen eind dit jaar moet iedereen zijn kaart hebben ingeruild. Belangrijk is dat de handtekening wordt vervangen door een geheime code van vier cijfers. De chip maakt het zelfs mogelijk codes tot 12 tekens te aanvaarden. 'Sommige landen hebben voor een langere code gekozen. Na het intikken van de vier cijfers zul je dus altijd de code moeten bevestigen met OK. Het is niet uitgesloten dat België later ook op een langere code overstapt. Althans als blijkt dat vier cijfers onvoldoende veilig zijn', vertelt Rimac. SaS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud