Beurscorrectie is gouden zaak voor sommigen

Terwijl duizenden beleggers miljarden euro's kwijtraakten door de scherpste beurscorrectie sinds maart 2003, lachen anderen in hun vuistje. Bij Deutsche Bank bevestigen insiders het bericht van enkele analisten dat de bankgroep minstens enkele honderden miljoenen verdiend heeft door te speculeren op een daling van hypotheekobligaties.

Obligatieanalist Eugene Xu voorspelde twee jaar geleden al dat dat soort obligaties de dieperik zou ingaan omdat de Amerikaanse banken de voorwaarden voor hypothecaire kredieten massaal versoepelden. Op aanraden van Xu begon de marktenzaal van Deutsche Bank eind vorig jaar massaal te speculeren op een crash van dat type effecten. Met succes: de ABX-index, een graadmeter van obligaties met dubieuze hypotheken als onderpand, verloor dit jaar 60 procent, waarvan 17 procent vorige week. De winst die de handelaars maakten, kan het verlies aan inkomsten wegens de crisis deels compenseren. Deutsche Bank treedt in de VS ook op als begeleider bij de emissie van hypotheekobligaties. De activiteit is goed voor 2 procent van de omzet.

'Dankzij de goede inschatting van de problemen op de obligatiemarkt, zal Deutsche Bank wellicht een winstgroei van 19 procent voorleggen over het tweede kwartaal', stelt analist Jean Sassu van Raymond James Financial. 'Andere banken als HSBC of UBS zijn zwaarder getroffen omdat zij de problemen niet zagen aankomen.'

Fondsen die zich specialiseren in 'shortselling', geleende aandelen verkopen in de hoop ze later goedkoper terug te kopen, konden zich de voorbije dagen geen betere tijden wensen. Zowat alle aandelen gingen zonder onderscheid de dieperik in. 'Gewoonlijk moeten we ons uiterste best doen om de aandelen met het grootste dalingspotentieel eruit te pikken. Nu doen we eender wat, en we verdienen er miljoenen mee', zegt een handelaar bij een shortsellingfonds van hedgefundbeheerder Ferrell Capital.

Beurzen

Ook de beurzen en de hele effectenindustrie profiteren van een tijdelijke dip in de koersen. De toegenomen volatiliteit lokt een enorme stroom orders uit. Verschillende uitbaters van aandelen- en derivatenbeurzen realiseerden vorige week recordvolumes, terwijl de zomermaanden anders net iets rustiger zijn. De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten vorige donderdag met 10,59 miljard verhandelde aandelen op de teller. Dat is 34 procent meer dan het vorige record uit februari.

Ook de beursvennootschappen, zakenbankiers of andere beursmakelaars pikken een graantje mee van de bonanza op de markten. Zolang de correctie niet in een berenmarkt omslaat, zijn zij best blij met een kort maar hevig dipje.

Een Belgisch bedrijf dat zijn winst dankzij de vorige beurscorrectie in februari en maart zag stijgen, is het derivatenhuis Option Trading Company, dat op de Vrije Markt noteert. 'Wij profiteren op zich niet van de grotere handelsvolumes', zegt medeoprichter Pascal Vlaminck. 'Wij handelen voor eigen rekening en niet met het geld van cliënten.' Toch zijn volatiele markten voor Option Trading mooi meegenomen. 'Uiteraard hebben wij liever sterk volatiele marktomstandigheden. Dat levert ons als arbitrageurs veel meer opportuniteiten op dan mocht er in de zomermaanden niets gebeuren op de markten.'

SM/KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud