Advertentie
Advertentie

Beursfavorieten voor 2003: Belgische aandelen

Een pakketje Dexia's, aangevuld met enkele Mobistars en Omega Pharma's. Dat is het winnende recept voor 2003, althans volgens de Belgische analisten. Op de buitenlandse markten zijn Nokia, ENI en ING de meest geliefkoosde aandelen waarmee de beurshuizen het jaar aftrappen. Van de tien binnenlandse favorieten die de analisten voor 2002 naar voren hadden geschoven, overleven vier namen: Interbrew, Omega Pharma, Innogenetics en Solvus. De selectie van vorig jaar zakte 33,6 procent en deed het daarmee iets slechter dan het verlies van 27,2 procent voor de Bel20.

Naar jaarlijkse gewoonte peilden we bij de Belgische banken en beurshuizen naar hun oogappels voor het komende jaar, zowel voor de Belgische markt als voor de buitenlandse aandelen. Dertien instellingen stuurden hun favorietenlijstjes door. We vroegen telkens naar vijf toppers in beide categorieën. Elke nominatie leverde 1 punt op. Omdat sommige beurshuizen aan hun selectie enkele 'jokers' toevoegden, keken we bij een ex-aequo naar de extra nominaties om de rangschikking te bepalen. Indien de stand toch gelijk bleef, lieten we de volgorde waarin de aandelen werden genoemd de doorslag geven.

Dat de grootste bedrijven steevast bovenaan zulke lijstjes prijken, is niet verwonderlijk. Bekend maakt bemind. Toch valt dit jaar meer dan anders een grote eensgezindheid op voor de topdrie, zowel voor de Belgische als de buitenlandse markt. Het is ook opvallend dat de favorieten voor 2002 volledig van hun voetstuk zijn gevallen. De Belgische analistentoppers van vorig jaar, KBC, Delhaize en UCB, krijgen nauwelijks nog een vermelding. KBC prijkt door zijn lage waardering en hoog dividendrendement enkel nog bij De Buck in de selectie. Al stellen ook de analisten van KBC dat ze graag zichzelf zouden hebben genomineerd.

Enkele kleinere aandelen raakten net niet in de toptien. De verscheidenheid onder de kleine waarden is immers enorm. Toch slagen small- en midcaps zoals de lingeriefabrikant Van de Velde, de pvc-bewerker Deceuninck, de kartongroep VPK Packaging en de weefgetouwenmaker Picanol erin zich in een of meerdere selecties te wringen. Picanol bewees met een klim van 145 procent in 2002 dat de plotse herontdekking van een vergeten aandeel flink wat winst kan opleveren, zeker indien de winstcijfers de evolutie van de aandelenkoers volgen. Ook enkele grote aandelen als Colruyt en GBL vielen net uit de boot.

Door de vier opeenvolgende verliesjaren op de Brusselse beurs en de sterk gestegen volatiliteit van de koersen, waarschuwen enkele analisten dat hun selectie enkel voor de eerste zes maanden van 2003 geldt. 'Want soms kunnen de vooruitzichten zo snel veranderen, dat we razendsnel op de bal moeten spelen', verklaarde een van de gecontacteerde beurswatchers. Vorig jaar toonde Omega Pharma (-46%) aan dat het minste slechte nieuws de valbeweging kan versnellen. Daarentegen bewees Agfa-Gevaert (+41%) dat het mogelijk is dankzij de nodige maatregelen uit een diep dal te klimmen. Vorig jaar bleek dat de aandelenselectie het tot juli niet slecht deed, maar pas daarna onderuit ging. Een toptien is vanzelfsprekend een momentopname. Toch kunnen we met deze beurslievelingen ontdekken welke aandelen bij de professionele beurskenners de voorkeur genieten.

Net als KBC vorig jaar, krijgen we een zwaar afgestrafte bankgroep aan de kop van het peloton. Dexia wordt door zes beurshuizen als favoriet naar voren geschoven. Concurrent Fortis kan slechts op één nominatie rekenen. Dexia brokkelde in 2002 met 27 procent af. Vooral de Legio-affaire in Nederland brak de onderneming zuur op. Via Legio, een dochter van Bank Labouchère, die Dexia in 2000 had overgenomen, konden beleggers via geleend geld aandelen kopen. Legio ging daarbij soms in de fout door niet genoeg voor de risico's te waarschuwen. Het is opvallend dat de grote concurrenten van Dexia, KBC en Fortis, het aandeel sterk aanraden. Bij KBC staat heel de financiële sector op een hoog podium. De voorkeur gaat naar Dexia door de te zware afstraffing van het aandeel en het speculatieve tintje door de consolidatiegolf in het Franse bankenlandschap.

Met Mobistar kiest het analistenheir voor een van de schaarste toppers van 2002. De koers van de mobilofoonoperator ging een kwart hoger. 'Mobistar slaagde er vroeger dan verwacht in de rode cijfers vaarwel te zeggen en schuift zijn 3G-investeringen voor het mobiele internet terecht voor zich uit om zijn schuldenlast af te bouwen', klinkt het bij De Buck Vermogensbankiers. Petercam ziet een toegenomen interesse van buitenlandse beleggers voor Mobistar, en argumenteert dat de Belgische mobilofoonmarkt met drie spelers niet overdreven concurrentieel is. Fortis wijst nog op de hogere winstmarges dankzij een strikt kostenbesparingsplan dat Mobistar doorvoerde. Mobistar slaagt er ook in zijn marktaandeel op te vijzelen. Vooral de invoering van de nummeroverdraagbaarheid lijkt veel bedrijven ertoe aan te zetten voor Mobistar te kiezen.

'De recente val van Omega Pharma heeft meer te maken met psychologie dan met rationaliteit', argumenteert Delta Lloyd Securities. 'Zelfs indien het farmabedrijf erin slaagt de helft van zijn beloofde groei te realiseren in 2003, dan noteert het vandaag nog met een koers-winstverhouding van slechts 10. Dat is niet veel, gezien het groeipotentieel dat nog steeds aanwezig is.' Ook voor KBC Securities is de lage waardering de belangrijkste reden om voor Omega te kiezen. De gemiddelde koers-winstverhouding in de Europese gezondheidszorg ligt op 17. Het beurshuis erkent dat Omega Pharma recent onhandig communiceerde, maar stipt aan dat het financiële risico klein is. Omega Pharma heeft een schuldgraad van minder dan 20 procent.

De beeldvormingsgroep Barco krijgt bij drie beurshuizen een favorietenrol. De koerswinst van 27 procent vorig jaar is volgens Bank Corluy vooral te danken aan de inspanningen van communicatiedirecteur Jean-Pierre Tanghe en zijn team. 'Daardoor is een aantal institutionelen aan het kopen geslagen', stelt Corluy. 'Met een koers-winstverhouding van 11 voor 2003 en een nettodividendrendement van 2,8 procent is Barco niet duur. Het bedrijf heeft een cashpositie van 5,5 euro per aandeel, en sleept de laatste tijd belangrijke orders in de wacht. De recente bestelling van 51 miljoen dollar van LockheedMartin is zelfs de grootste die het bedrijf ooit kreeg.'

'Bekaert heeft een ambitieus nieuw management, dat streeft naar de creatie van meer toegevoegde waarde door nieuwe technologieën aan te boren', verduidelijkt SG Bank de Maertelaere haar keuze. 'Bovendien is het aandeel redelijk gewaardeerd, en expandeert Bekaert in de aantrekkelijke Chinese markt.' In 2002 was Bekaert geen slechte keuze. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Met de scheepvaartgroep CMB maakt het eerste bedrijf dat niet in de Bel20 noteert zijn opwachting. 'Zeer laag gewaardeerd, de gasafdeling Exmar is beloftevol, en de scheepvaarttarieven herstellen', zo vat Bank Degroof het samen. Petercam wijst erop dat de nettoactiefwaarde bijna het dubbele van de beurskoers bedraagt. Dat is speculatief interessant, want het zou de hoofdaandeelhouders ertoe kunnen aanzetten het aandeel van de beurs te halen. Verder moeten het hoge dividend en de terugkoop van eigen aandelen de koers ondersteunen.

Innogenetics is al jaren een van de favorieten van De Maertelaere, en mag ook op het appèl van 2003 niet ontbreken. Ook bij Corluy en Degroof staat het Gentse biotechnologiebedrijf bovenaan. 'Innogenetics staat in 2003 voor een aantal mijlpalen', legt De Maertelaere uit. 'De resultaten van het onderzoek naar het wondhelingsmiddel Lypoderm en het vaccin tegen hepatitis C zouden tot een deal met een farmapartner kunnen leiden. Ten tweede zal de rendabiliteit in de diagnostica-afdeling, waar we een groei van 15 à 20 procent verwachten, zichtbaar worden. Roche start met de verkoop van diagnosticaproducten van Innogenetics, wat de omzet en rendabiliteit ten goede moet komen.'

Interbrew noteerde vorig jaar op de vijfde plaats van Belgische beurslievelingen. Het is de enige favoriet van vorig jaar uit de Bel20 die dit jaar terugkomt. De brouwerijgroep verloor in 2002 27 procent van haar waarde. Ten onrechte, vindt Puilaetco: 'Interbrew genereert een hoge cashflow, dankzij de sterke positie in ontwikkelde markten. De combinatie van bekende lokale en internationale merken moet Interbrew toelaten sneller te groeien dan de sector. Daarnaast is de brouwer aanwezig is groeilanden als Rusland en China. Een groot groeipotentieel gaat gepaard met een aantrekkelijke waardering.'

Agfa-Gevaert was de topper voor 2001, maar bakte er toen niets van. In de lijstjes voor 2002 was de beeldvormingsgroep de grote afwezige, maar Agfa bewees het ongelijk van de analisten met een herstel van 40 procent. Bij KBC Securities is Agfa de absolute topper. Het beurshuis wijst op het rendementsherstel dankzij het herstructureringsplan Horizon. De vrije cashflow van 500 tot 600 miljoen euro per jaar moet voor een verdere versterking van de balans zorgen en laat bovendien ruimte voor overnames.

De uitzendgroep Solvus, die toen nog als Creyf's door het leven ging, prijkte begin vorig jaar op heel wat favorietenlijstjes. Het aandeel was met een verlies van 62 procent echter een van de grootste teleurstellingen op de Brusselse beurs. 'De markt heeft overdreven gereageerd op het onverwachte vertrek van topman Michel Van Hemele en de economische zwakte', stelt ING Financial Markets. 'De uitzendcijfers van de laatste weken tonen beterschap. De sterke balans laat Solvus toe de zwakke periode uit te zitten.'

Serge Mampaey en Guido Vanlinthout

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud