Bijna 40 procent van Belgen krijgt variabel loon

Bijna 40 procent van de Belgen krijgt een variabel loon dat afhankelijk is van hun eigen prestaties of die van het bedrijf waarvoor ze werken. Dit geeft een enquête van het online rekruteringsbureau Stepstone aan.

(belga) Aan de enquête namen volgens een mededeling van het bureau 10.700 gebruikers van Stepstone uit acht Europese landen deel.

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de Europese landen. In Noorwegen, het land met het hoogste inkomen per persoon in Europa, krijgt 78 procent van de werknemers een volledig vast loon. Het land is daarmee een uitzondering. Op de tweede plaats van het Europese klassement staat Zweden, waar "slechts" 68 procent van de werknemers een vast loon heeft. In Frankrijk en Italië krijgt meer dan de helft van de actieve bevolking een variabel loon. Zeventien procent van de Italiaanse en Franse werknemers kan meer dan een vijfde van zijn loon verliezen als de werknemer of het bedrijf de doelstellingen niet haalt.

Voor een vijfde van de Belgen die aan de enquête deelnamen, is tien procent van het loon variabel en voor nog een vijfde meer dan tien procent.

Vroeger hadden vooral verkopers en managers een variabel loon, maar het systeem wordt voor steeds meer functies ingevoerd. De kans dat werkzoekenden dergelijk voorstel krijgen in een sollicitatiegesprek, wordt steeds groter, stelt Stepstone.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud