Brandpolis dekt meeste stormschadegevallen

(belga) - De meeste schadegevallen die het gevolg zijn van de zware storm van 26 oktober zijn gedekt door de brandverzekeringspolissen. Sinds een wet uit '95 moet immers verplicht stormschade gedekt worden door brandverzekeringen, zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van de Beroepsvereniging der Verzekeringsondernemingen (BVVO).

Opdat de brandverzekering voor stormschade zou tussenkomen, moet er in het algemeen sprake zijn van vernielingen in de omgeving van het schadegeval, of moet het KMI windsnelheden van minstens honderd kilometer per uur hebben opgemeten, hetgeen zondag allebei zeker het geval was.

'Er ontstaan echter soms problemen in verband met de aansprakelijkheid van huurders', zegt Robyns. 'Die zijn in principe enkel verzekerd voor de inboedel. Soms blijkt dat de verhuurder niet verzekerd was voor schade aan het pand of veroorzaakt door het pand.'

Wie stormschade heeft moet in alle geval rekening houden met een franchise van ongeveer 200 euro (het bedrag is onderhevig aan indexaanpassingen). Daarnaast zijn er soms problemen over de oorzaak van de schade. Als een boom of dakpan van bij de ene buur bij de andere waait, is de zaak duidelijk. Maar wat als niet duidelijk is waar de dakpan vandaan komt? 'Dan betaalt de brandverzekering van het slachtoffer uit en zal ze op haar buurt uitzoeken wie verantwoordelijk is,' zegt Robeyns.

Wat auto's betreft, zijn alleen de houders van een omnium-verzekering gedekt, ook daar rekening houdend met een franchise. Wie geen omnium-verzekering heeft, moet opnieuw proberen uitmaken waar de schade vandaan kwam en de brandverzekering van de veroorzaker aanspreken. Dat kan echter voor problemen zorgen, want wat als er in één straat pannen van meerdere daken gevallen zijn en op verschillende auto's terechtgekomen zijn? Als er geen getuigen zijn, wordt de zaak heel moeilijk.

Een laatste probleem treedt op wanneer er sprake is van 'overmacht'. De rukwinden zijn dan zo hard geweest, meer dan 150 kilometer per uur, dat de buurman er "niet kan aan doen" dat zijn boom op jouw huis is gewaaid. Zijn verzekeringsmaatschappij moet die van jou dan niet vergoeden. Overmacht is niet precies omschreven in de wet en daarom moet de vrederechter beslissen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud