Brandpolis fors duurder

(tijd) - Nieuwe brandpolissen moeten vanaf 1 maart ook het risico natuurrampen dekken. Voor gemiddelde gezinswoningen die niet in een risicogebied liggen, schommelt die extra premie tussen 15 en 30 euro per jaar. Gezinnen met een woning in een gebied met een verhoogd overstromingsrisico zullen veel hogere premies betalen. Bijpremies van meer dan 100 euro zullen geen uitzondering zijn, kondigt het tariferingsbureau aan.

De overheid richtte dat bureau samen met de verzekeraars op om moeilijk te verzekeren risico's, zoals natuurrampen, aan een verzekering te helpen. Het bureau biedt ook brokkenpiloten en wanbetalers een autoverzekering aan.

Het tariferingsbureau hanteert voor de extra premie natuurrampen in risicogebieden een uniforme premievoet van 0,90 euro per verzekerde schijf van 1.000 euro. Voor een woning met een verzekerde waarde van 150.000 euro komt er dus een bijdrage van maar liefst 135 euro bij. Anderhalf jaar geleden zei de federale minister van Economie, Marc Verwilghen (VLD), nog dat de verwachte premieverhoging voor een gemiddelde gezinswoning zou schommelen tussen 1 en 8 euro.

Ongeveer 95 procent van de Belgische gezinnen beschikt over een brandpolis, ook bekend als woonverzekering. Onder de noemer natuurrampen vallen overstromingen, aardbevingen, dijkbreuken, het overlopen van riolen en vloedgolven.

Een ander knelpunt is de vrijstelling in de verzekering natuurrampen. De maximale franchise ligt vast bij wet en bedraagt dit jaar iets meer dan 1.000 euro.

FDe

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud