De financiële analyse van VFB

Hoe minder analisten een aandeel volgen, hoe interessanter het wordt. Maar we moeten er direct aan toevoegen dat ze enkel klopt in een stijgende markt. Bij een dalende markt gaat deze regel niet altijd op.

Bravo Miko! De prijs van de onderneming van het jaar, deze week toegekend aan Miko, was niet alleen een opsteker voor leiding en personeel van het gelauwerde bedrijf, maar ook voor de beurskoers. De VFB had Miko als interessant aandeel reeds eerder ontdekt en de gedelegeerd bestuurder een forum geboden om de verdiensten van de onderneming en het aandeel toe te lichten. Vorig jaar behoorde Miko ook tot de genomineerden van de VFB-prijs voor de beste financiële informatie van de Belgische small caps. Na ontvangst van de jaarrekening dit jaar stuurde ik een kleine nota met volgende tekst: 'Met zeer veel interesse het zeer degelijk jaarrapport van A tot Z gelezen. Mag ik samenvatten als volgt: in 2002 gezaaid om in 2003 te oogsten, of wordt in 2003 nog volop gezaaid?' De semestriële resultaten lieten ondertussen uitschijnen dat de kosten nog altijd voor de baten komen. Miko is een onderneming die blijft investeren en naar opportuniteiten zoekt om de financiële continuïteit van het bedrijf te verzekeren.

En wat schrijven de analisten over Miko? Ik citeer deze keer uit de verplichte lectuur die het dagelijks Belgisch beursoverzicht in deze krant voor mij is. 'De prijs verandert niets aan Miko's waardering, maar legt nog eens de nadruk op het geruisloze groeipad dat Miko de voorbije jaren heeft neergezet.' Woorden van KBC Securities, waarbij de krant eraan toevoegt: 'Het beurshuis is het enige dat Miko volgt.' Dat zal dus wel juist zijn. Er zijn vanzelfsprekend ook nog de beleggingsbladen. Zij leggen de lat minder hoog in verband met de beurskapitalisatie om een aandeel op te volgen. Voor dit jaar verwacht Budget Week een winst per aandeel van 3,90 euro. De Belegger houdt het bij 3,64 euro. Voor beide gold een koopaanbeveling toen de koers rond 30 euro stond. Koersdoel van KBC Securities: 35 euro.

Het feit dat de kleinere waarden van het Belgisch luik van Euronext zo weinig gevolgd worden was voor de VFB een reden om in activiteiten en publicaties speciaal aandacht te besteden aan de small caps. Doorgaans mag men hogere returns verwachten in deze aandelencategorie. We zagen het deze week nog bij IBM, Nokia en andere reuzen: het is zeer moeilijk om bij mastodonten dezelfde groeicijfers te blijven halen. Het gevolg is dat hoge koers/winstverhoudingen geleidelijk naar omlaag herzien worden met koersval tot gevolg. Kleinere aandelen kunnen gemakkelijker groeien, al is dat groeipad niet voor alle aandelen even succesvol en blijft diversificatie als beleggingsregel hier nog meer gelden dan bij de gevestigde namen. De VFB wil dus helpen. Op dit ogenblik bezoeken we heel wat Belgische beursgenoteerde ondernemingen om een vorm van sponsoring te bekomen. De VFB wil zo meer financiële inkomsten om met een eigen onafhankelijke financiële analist Belgische aandelen op te volgen en hierover bij de leden te rapporteren.

Het feit dat slechts een analist een waardevol aandeel als Miko opvolgt, is lang geen uitzondering. De beurscrisis van de laatste jaren heeft in verschillende banken en beursvennootschappen het aantal analisten gehalveerd in een zoektocht naar kostenbesparingen. Laten we duidelijk zijn: winst is vandaag vaak te danken aan kostenbesparingen en niet aan groei. Tenzij o.a. voor Docpharma, nog een onderneming die bij de VFB een forum kreeg van geïnteresseerde beleggers. Welke analisten volgen Docpharma? Bank Degroof, Delta Lloyd, nog iemand? Nu stellen we vast dat de belangstelling voor Docpharma stijgt naarmate de kapitaalverhogingen toenemen. Telkens slagen vader en zoon Van Rompay erin om institutionelen voor hun groeiverhaal van de generische geneesmiddelen te interesseren. Nieuwe aandelen, uitgegeven onder de beurskoers, leiden zo tot hogere noteringen na de plaatsing. Een volgende keer voor iedereen dezelfde instapvoorwaarden?

Ter Beke, Punch, Picanol, Belgische Beton Maatschappij, enz. zijn andere aandelen die reeds op de belangstelling van VFB konden rekenen. Weet u dat het nog altijd mogelijk is om een gediversifieerde portefeuille Belgische aandelen samen te stellen met koers/winstverhoudingen tussen 5 en 10? Zelfs niet alleen bij de small caps maar ook bij Belgische beursvedetten. Niet mis op een ogenblik dat met staatsleningen, kasbons, spaarboekjes e.a. slechts 3,5 procent netto kan worden verdiend. Netto dividenden komen in heel wat aandelen hoger uit.

De Amerikaanse aandelen zijn te duur en de mode van geïndexeerd beleggen is opnieuw voorbij, zo staat in vele publicaties te lezen. Dat voedt de hoop dat niet meer de plaats in een index, maar de onderliggende kwaliteit van het aandeel, voor een opname in de portefeuilles zal zorgen. Dan is een mooie toekomst weggelegd voor heel wat Belgische aandelen. En als de koersen veel hoger staan, dan zullen opnieuw veel meer financiële analisten er de loftrompet van steken. Wie zie het weer: 'gouverner c'est prévoir'?

RVdE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud