Dell weegt op beurssentiment

De Amerikaanse aandelenmarkten eindigden gisteren verdeeld. De groeiende hoop op een nieuwe renteverlaging had de toonaangevende beursindexen aanvankelijk een stevig duwtje in de rug gegeven. Maar ontgoochelende vooruitzichten van computerbouwer Dell maakten dat er uiteindelijk niet veel zou overblijven van die mooie openingswinsten.

(tijd)- De Dow Jones sloot 0,5 procent hoger op 13.371,96 punten. De technologierijke Nasdaq-index ging het weekend in met een verlies van 0,3 procent op 2.660,96 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten waren de dag nochtans goed gestart nadat Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, donderdag had gehint op een nieuwe renteverlaging in december. Ook had de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, laten uitschijnen 'dicht bij' een akkoord te staan waarbij de banken de rentetarieven voor een groot aantal risicovolle woonkredieten pas later zullen herzien.

Dat was goed nieuws voor de financiëledienstengroepen die het de voorbije maanden zwaar te verduren kregen als gevolg van de subprimecrisis. Ambac ging met 16,3 procent de hoogte in tot 27,23 dollar. MBIA won 18,8 procent op36,51 dollar. Beide groepen zijn sectorgenoten van Dexia's Amerikaanse dochter FSA. Hypotheekverschaffer Countrywide sloot de dag af met een winst van 16,3 procent op 10,82 dollar.

De technologiewaarden verging het een pak minder nadat computerbouwer Dell een winstwaarschuwing had uitgestuurd. De computeronderdelen die Dell gebruikt dalen minder in waarde dan verwacht, en dat kan op korte termijn wegen op de resultaten, vreest de groep. Dell ging met 12,8 procent onderuit tot 24,54 dollar. Sectorgenoot Hewlett-Packard bleef buiten schot en won zelfs 0,2 procent op 51,16 dollar.

Gsm-fabrikant Motorola steeg met 2 procent tot 15,97 dollar op het nieuws dat gedelegeerd bestuurder Ed Zander het bedrijf volgend jaar zal verlaten. Hij wordt vervangen door algemeen directeur Greg Brown. PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud