Dienstencheque voor kinderopvang komt er voorlopig niet

(tijd) - De Vlaamse regering heeft beslist om de dienstencheques voor kinderopvang voorlopig niet in te voeren. Dat wil zeggen dat jonge ouders geen beroep zullen kunnen doen op uitzendkantoren om opvang voor hun kinderen te verzekeren.

Federgon, de federatie van de uitzendsector, reageerde ontstemd op de beslissing van de Vlaamse regering om de dienstencheques voor kinderopvang voorlopig niet in te voeren. Federgon noemt dat 'onbegrijpelijk'. Ze vraagt de Vlaamse regering terug te komen op haar beslissing.

Met de dienstencheques kunnen ouders kinderopvang betalen. Zelf betalen ze een deel van de waarde van de cheque, de overheid legt het saldo bij. In de vorige Vlaamse regering, die de principiële beslissing over de cheques nam, kwam het tot grote verdeeldheid. De liberalen wilden de uitzendbedrijven toegang geven tot de markt voor kinderopvang. De groenen kantten zich, samen met de welzijnssector, fel tegen de komst van commerciële bedrijven in kinderopvang.

Dat er in 2005 geen geld is voor de kinderopvangcheques, is dan ook een tegenvaller voor Federgon. Algemeen directeur Herwig Muyldermans vindt het een arbeidsonvriendelijke maatregel. 'Het is duidelijk dat een gebrek aan kinderopvang, zeker voor vrouwelijke werknemers, één van de belangrijkste belemmeringen is voor hun intrede in de arbeidsmarkt', zegt hij.

'Studies over knelpuntberoepen hebben uitgewezen dat de belangrijkste problemen kinderopvang en mobiliteit zijn. De sponsoring van kinderopvang met dienstencheques zou dus een ernstige bijdrage kunnen leveren om meer mensen aan het werk te krijgen.'

De kritiek van de non-profitsector dat uitzendkantoren de kwaliteit van kinderopvang niet kunnen garanderen, noemt Federgon een drogreden. 'Zelf zijn we altijd vragende partij geweest om kwaliteit te kunnen garanderen en controleren', stelt Muyldermans. 'Bovendien leveren we nu al uitzendkrachten aan de non-profitsector. Daartegen maakt men geen bezwaar.'

Dat de cheques tot jobs leiden, bewijzen volgens Muyldermans de dienstencheques voor huishoudhulp. Volgens cijfers van Federgon zijn er sinds begin dit jaar al 5.000 extra banen in die sector.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud