Diepvriesaardappelen worden fiks duurder

Diepvriesfrieten, -kroketten en -puree worden weldra fiks duurder. McCain, de Canadese marktleider in Europa, kondigde op het aardappelcongres in Hannover al een prijsverhoging aan voor de consument tot 25 procent.

(tijd) Ook Lutosa, de Belgische producent van diepvriesaardappelproducten voert weldra een prijsverhoging door. 'Met hoeveel procent we onze prijzen moeten optrekken is nog niet zeker, maar we moeten iets doen', zegt Sophie Aurez, de verkoopmanager voor Belgiƫ en Luxemburg bij Lutosa.

Bij de primeuraardappelen bleek al dat de prijzen de pan uitrezen en verdrievoudigden wegens een te gering aanbod van aardappelen. 'We moesten bij Lutosa enkele lijnen stilleggen wegens te weinig vroege aardappelen', zegt Aurez. Aardappelverwerkers als Lutosa zijn vooral afhankelijk van het late ras, het bintje. Driekwart van het Belgische aardappelareaal (39.000 ha in 2005) bestaat uit bintjes.

Natrot

Nu blijkt dat de kwaliteit van dat ras door de extreme weersomstandigheden in juli (heet) en augustus (nat) is aangetast. Natrot dreigt.

'We vrezen dat de oogst van dit jaar minder goed zal bewaren. Bovendien valt de aardappel gemiddeld iets kleiner uit en valt de opbrengst tegen. In die omstandigheden is Lutosa verplicht de prijs te verhogen. Het zal wellicht niet de laatste prijsverhoging zijn voor juni 2007', stelt Aurez.

De aardappeloogst valt ook in Duitsland tegen. De verwachte opbrengst bedraagt 9,7 miljoen ton, berekenden specialisten op het congres in Hannover. Voor het eerst in vijf jaar valt die oogst onder 10 miljoen ton. Voor het oude Europa van de 15 zou de oogst dit jaar tussen 39 en 41 miljoen ton uitkomen, minder dan de 43,6 miljoen ton in 2005 en veel minder dan de 48,1 miljoen ton in 2004. 'De jongste tien jaar is de oogst in Europa nooit zo gering geweest als wat dit jaar wordt verwacht', zegt de landbouwconsulent Luc Busschaert.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud