Distributie elektriciteit wordt goedkoper

(tijd) - De distributie van elektriciteit wordt volgend jaar voor de meeste Vlaamse gebruikers goedkoper. Dat blijkt uit een eerste doorlichting van de nieuwe tarieven die de distributienetbeheerders willen aanrekenen. Omdat de distributiekosten zwaar wegen in de elektriciteitsfactuur, betalen de eindgebruikers volgend jaar waarschijnlijk enkele procenten minder voor hun elektriciteit.

De meeste Vlaamse distributienetbeheerders rekenen volgend jaar lagere tarieven aan. Dat blijkt uit de tariefvoorstellen die ze vorige maand ter goedkeuring indienden bij de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Dat is goed nieuws voor de Vlaamse gezinnen en KMO's. De distributienetbeheerders staan in voor het elektriciteitsnet tussen de hoogspanningskabel en de aansluiting van een gezin of een bedrijf. De kosten voor de distributie van elektriciteit wegen voor ruim 40 procent in de elektriciteitsfactuur.

Het is de eerste keer sinds de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt dat de distributienetbeheerders een grote tariefreductie voorstellen. De krant De Standaard kon de tariefvoorstellen van zeven grote intercommunales, die instaan voor de stroomverdeling bij negen op de tien Vlaamse gezinnen, inkijken. De meeste grote distributienetbeheerders, met uitzondering van het Limburgse Interelectra, verlagen in het voorstel hun tarieven voor particulieren met minimaal 12 procent. De Oost-Vlaamse distributienetbeheerders Intergem en Imewo verlagen hun tarieven zelfs met een kwart.

Voor bedrijven met een jaarlijks stroomverbruik van 30.000 kilowattuur bedraagt de daling ruim 20 procent, met als uitschieter het Antwerpse Imea met 39 procent lagere tarieven. Interelectra gaat tegen deze trend in met een verhoging van de tarieven met ruim 26 procent.

Volgens de CREG hebben de distributienetbeheerders vroeger te hoge tarieven aangerekend. 'Door de liberalisering van de elektriciteitsmarkt waren er onvoldoende gegevens om de kosten in te schatten', zegt Guido Camps van de CREG. 'Sommige distributienetbeheerders waren dus overbegroot. Nu beschikken zowel de distributienetbeheerders als de CREG voor het eerst over de werkelijke kosten.' De lagere tarieven in 2005 zullen de te hoge tarieven uit het verleden compenseren.

De CREG heeft nu tot het einde van het jaar de tijd om de ingediende dossiers te bestuderen, en eventueel nog grotere verlagingen op te leggen. Camps wou niet vooruitlopen op dat proces: 'We moeten elk geval afzonderlijk bestuderen.'

De consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert tevreden op de mogelijke daling van de distributietarieven. Ivo Mechels: 'Uit onze studie over de evolutie van de elektriciteitsprijzen na de liberalisering bleek dat de distributie van elektriciteit fors duurder werd tussen 2003 en 2004. We waren ontevreden over deze stijging en vinden het dus goed als er een daling komt. Maar de CREG zou ook iets moeten doen aan de kosten van het transport van elektriciteit. Daarnaast zijn ook de taksen op energie te veel gestegen', zegt Mechels.

Door de hoge distributiekosten, maar ook door de grote winstmarges van stroomleveranciers met eigen productiecapaciteit, Electrabel en SPE, betalen de Belgische KMO's ruim 31 procent meer dan hun concurrenten uit de buurlanden. Dat schrijft het weekblad Trends op basis van een vertrouwelijke studie van de CREG.

Foto: belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud