Don't cry for me Argentina!

Terwijl de meeste Latijns-Amerikaanse beurzen dit jaar fors doorstegen, bleef Argentinië, het tweede grootste land in de regio, achter. Door de scherpe terugval in mei noteert de Merval-index nauwelijks hoger dan begin dit jaar.

(Global Investor) - Dit in tegenstelling tot Brazilië waar de beurzen sinds mei wel overtuigend stegen.

Argentinië in het spoor van Brazilië?

Beide landen hebben sterke economische banden en de beurzen evolueren traditioneel sterk gelijklopend.

Photo Belga: Evita Peron, vrouw van de Argentijnse ex-President, Juan Peron

Krachtig herstel na crisis

Na de crisis van 2002 kende de Argentijnse economie een sterk herstel, vooral gedragen door de binnenlandse consumptie en investeringen. Bovendien profiteerde de markt van de hoge grondstoffenprijzen en een negatieve reële rente. Het BBP groeide de jongste jaren met 8 à 9% en voor dit jaar wordt er een groei van zowat 7,5% verwacht.

De financiële situatie van het land verbeterde aanzienlijk, met overschotten op de begroting en de lopende rekening. De toenemende buitenlandse reserves maakten het land wat minder afhankelijk van internationale kapitaalbewegingen. De centrale bank voerde een voorzichtige monetaire politiek en de overheid bereikte in diverse sectoren akkoorden om een zekere prijsstabiliteit te handhaven. In september daalde de inflatie licht, tot 10,4%. Voor heel 2006 zal deze wellicht onder 10% uitkomen. De rente bedraagt slechts 6,5%, zodat aandelen er een van de meest aangewezen beleggingen blijft.

Beurstendens

De jongste jaren kende de beurs van Argentinië evenwel een spectaculaire stijging. Net als de Braziliaanse Bovespa, is de Merval-index dejongste drie jaar al meer dan verdubbeld.

Maar de Argentijnse beurs is erg conjunctuurgevoelig. De belangrijkste aandelen uit de index zijn gerelateerd aan de oliesector. De aarzeling op de beurs kan dit jaar dus te maken hebben met de verwachte vertraging van de economische groei en de onzekerheid over de olieprijs. Door de scherpe terugval in mei noteert de Merval-index nauwelijks hoger dan begin dit jaar. Technisch lijkt de beurs van Buenos Aires dan ook klaar voor een nieuwe opleving.

Fundamenteel lijkt de markt tegen een gemiddelde k/w van 15,6 en een verwachte winstgroei van slechts 2,8% iets minder aantrekkelijker dan de Brasiliaanse beurs. Dit is een gevolg van de stijging van de afgelopen jaren.

Desondanks noteren de Argentijnse aandelen nog steeds goedkoop. De Merval-index bestaat uit slechts 12 aandelen. Sommige Argentijnse aandelen noteren trouwens enkel op de NYSE.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud