Driekwart Belgische aandelen boekt winst

Driekwart van de Belgische aandelen heeft over het eerste halfjaar een positieve return geboekt. Kleinere aandelen presteerden duidelijk beter dan de steraandelen uit de Bel20. De 155 Brusselse waarden haalden gemiddeld 11,6 procent rendement, ruim beter dan de 7,7 procent die een investering in de Bel20 opleverde.

(tijd) Een uitgekiende Belgische aandelenselectie bleek het voorbije halfjaar veel lonender dan slaafs de Bel20 volgen. Dat leert een overzicht van de returns die de 155 Belgische aandelen op de Brusselse beurs, inclusief Alternext en de Vrije Markt, boekten.

Gemiddeld leverde een Belgisch aandeel inclusief nettodividend 11,6 procent rendement op. De Bel20 return privé-index, die rekening houdt met de nettodividenden die de Bel20'ers uitkeerden, bleef op 7,7 procent winst steken. Zonder rekening te houden met dividenden moest de Bel20 vrede nemen met 5,7 procent winst.

Daarmee moest de Bel20 voor het eerst sinds 2003 de duimen leggen voor de Euro Stoxx50. De graadmeter van de eurozone won 9 procent. De matte prestatie van de Bel20 is vooral te wijten aan Fortis, dat uit vrees voor een forse kapitaalverhoging na een bod op ABN AMRO terrein verloor. Die speculatieve koorts rond ABN AMRO hielp de Nederlandse AEX 10,7 procent hoger, bijna het dubbele van de Bel20.

In Brussel was Option Trading de primus. De derivatenspecialist bood beleggers een rendement van 91 procent, dankzij sterke resultaten. Pinguin (+88%) en Hamon (+69%) zetten hun heropstanding voort, Cumerio (+71%) kwam door de recente overnamekoorts in de top 3.

De Vrije Markt levert met Option Trading wel de topper van het halfjaar, het marktsegment neemt ook samen met Alternext de helft van de floppers voor zijn rekening. De Rouck Geomatics kelderde 58 procent. De cartografiespecialist kon de beloftes van bij de beursgang in 2006 geenszins inlossen.

KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud