ECB dreigt met verhoging basisrente

©BLOOMBERG NEWS

De Europese Centrale Bank (ECB) dreigt met een renteverhoging om de inflatie onder controle te houden. Sommige bestuurders wilden gisteren al het beleid verstrakken. De harde taal van de ECB verbaasde de financiële markten en duwde de euro en de langetermijnrente naar omhoog.

(tijd)- De ECB handhaaft haar basisrente op 4 procent. Maar de raad van bestuur was niet unaniem. Toen voorzitter Jean-Claude Trichet op de persconferentie de vraag kreeg of sommige bestuurders voorstander waren van een renteverhoging, antwoordde hij: 'Er waren er enkele.'

Trichet beklemtoonde het inflatiegevaar. 'Er bestaat een sterke opwaartse druk op de inflatie, want de inflatie steeg in november tot 3 procent. De raad van bestuur staat klaar om de risico's voor de prijsstabiliteit te bestrijden.' Door krachtig op te treden wil de ECB een loon-prijsspiraal voorkomen.

De studiedienst van de ECB verhoogde haar inflatieprognose voor 2008 van 2 tot 2,5 procent, omdat de olie- en voedselprijzen fors stijgen. 'Die prognoses gaan ervan uit dat er geen algemene tweederonde-effecten op de loonvorming optreden. Dat is een cruciale veronderstelling', benadrukte Trichet. Trichet doelt op het risico dat de scherpe stijging van de voedings- en energieprijzen (de eerste ronde) zich in een sterke stijging van de lonen en een loon-prijsspiraal (de tweede ronde) vertalen.

De ECB-voorzitter herhaalde dat 'eender welke indexering van de nominale lonen aan de prijzen moet worden beëindigd'. België en Luxemburg zijn nog de enige landen in de eurozone die over zo'n automatische loonindexering beschikken. De ECB ziet de inflatie in 2009 terugvallen tot 1,8 procent.

Optimisme over groei

Slechts af en toe verwees Trichet naar de kredietcrisis. 'De sterke stijging van de leningen aan de privésector suggereert dat de financiële crisis de kredietverlening nog niet al te zeer heeft belemmerd.'

Economen vrezen niet meteen een renteverhoging in de nabije toekomst. Ze verwachten dat de ECB nog geruime tijd haar basisrente stabiel houdt op 4 procent.

De hoop op een renteverlaging verminderde en beroerde de markten. De euro werd bijna 1 cent duurder en eindigde boven 1,46 dollar. De eenheidsmunt had 's ochtends terrein moeten prijsgeven.

De Belgische langetermijnrente steeg met 3 basispunten tot 4,29 procent. De aandelenmarkten moesten het grootste deel van hun winst weer inleveren. De Bel20-index sloot nog 0,2 procent hoger en de EuroStoxx50 0,1 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud