Een krediet voor iedereen

De tijd dat kopen op krediet synoniem was voor zich in de schulden steken, ligt al lang achter ons. Het is perfect mogelijk het ene op afbetaling te kopen en voor iets anders te sparen. Hoe gebruikt de Belg het gamma betaalmiddelen dat hij ter beschikking heeft?

(netto) Een kwart van onze landgenoten heeft geen enkele vorm van krediet uitstaan. Cash en bancontact blijven de meest gebruikte betaalmiddelen voor alle soorten consumentenproducten. Een wagen betalen we vaker op afbetaling dan met cash of bancontact.

In het rood

Betalen met bancontact biedt het voordeel dat u geen cash op zak hoeft te hebben, maar het bedrag gaat wel onmiddellijk van uw rekening. En in tegenstelling tot cash geldt hier niet 'op is op'. De meeste banken laten u immers toe om 'in het rood' te gaan, tegen betaling van een forse creditrente uiteraard. Maar Belgen associëren in het rood gaan niet met een vorm van krediet.

12 procent van de Belgen gaat minstens 1 keer per maand in het rood op zijn zichtrekening, 2 procent zelfs 1 keer per week. 1 op de 100 Vlamingen en 2 op de 100 Walen geven zelfs aan 5 tot 7 keer per week onder nul te gaan. Daartegenover staat dat de helft van de Belgen zegt nooit een negatief saldo te hebben.

De kredietkaart is goed ingeburgerd in België. Bijna 7 op de 10 Belgen bezitten er één. Toch blijft dat in een internationale context relatief beperkt. In Turkije bijvoorbeeld bezit elke Turk gemiddeld 8 kredietkaarten.

Op restaurant

Ruim de helft van de Belgen met een kredietkaart gebruikt ze minstens 1 keer in de maand. 22 procent haalt ze zelfs minstens 1 keer per week boven. Een andere 21 procent gebruikt ze nooit.

Mensen die over een kredietkaart beschikken, betalen vaker cash dan met kaart, behalve op restaurant. Vooral mannen en personen op een actieve leeftijd, van 25 tot 64 jaar, bezitten een kredietkaart.

In het buitenland is dit soort krediet veel meer ingeburgerd. Behalve voor de aanschaf van een wagen, hangt er in ons land veeleer een negatieve zweem rond kopen op afbetaling.

Het zuiden

21 procent van de Belgen heeft momenteel een lening op afbetaling lopen. Het gaat vooral om arbeiders en mensen met een lagere opleiding tussen 35 tot 44 jaar, vaak ook samenwonenden of gehuwden met meer dan 3 kinderen. De kredietformule is meer aanvaard in het zuiden van het land.

41 procent van de Belgen leent nooit op afbetaling, terwijl 18 procent er minstens enkele keren per jaar een beroep op doet. 2 op de 100 Belgen maken er minstens 1 keer per week gebruik van. 7

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud