Een op de drie Belgen heeft Medisch Dossier

(tijd) - Naar schatting 3,3 miljoen tot 3,4 miljoen Belgen - of één op de drie - hebben een Globaal Medisch Dossier (GMD). Dat schrijft De Tijd. Patiënten met zo'n GMD genieten een remgeldvermindering van 30 procent bij elke raadpleging. Het GMD moet patiënten ertoe aanzetten zich met al hun medische problemen in de eerste plaats tot hun huisarts te wenden.

Sinds 1 mei 2002 kan elke Belg bij zijn huisarts een GMD laten openen waarin onder meer zijn ziektegeschiedenis, vaccinaties en behandelingen worden bijgehouden.

De grens van drie miljoen Belgen met een GMD werd in januari 2004 bereikt. De CM telde toen 1,75 miljoen leden met een medisch dossier. Intussen is dat cijfer aangedikt met 15 procent, tot 2 miljoen. Als de stijging half zo sterk was bij de andere ziekenfondsen, dan hebben die nu samen ongeveer 1,35 miljoen leden met een GMD, becijfert de Artsenkrant. Samengeteld brengt dat het totaal op 3,350 miljoen.

In Vlaanderen scoort het medisch dossier het best. Wallonië en Brussel doen het veel slechter, het GMD is er aanzienlijk minder populair dan in het noorden.

Hoe verder afgelegen een gebied, hoe meer GMD's er worden afgesloten. Maaseik, Ieper, Turnhout, Tielt en Roeselare zijn de koplopers.

Meer dan 60 procent van de CM-leden laat er een medisch dossier door de huisarts beheren. Onderaan bengelen Halle-Vilvoorde en Gent.

In centraler gelegen en meer verstedelijkte arrondissementen als Halle-Vilvoorde, Gent, Leuven en Antwerpen slaat het GMD heel wat minder aan. Halle-Vilvoorde scoort met 42 procent zelfs lager dan het nationaal gemiddelde van 45 procent, dat door Wallonië en Brussel omlaag getrokken wordt. Aat, Bergen en Hoei zijn de hekkensluiters.

Het GMD is erg populair bij hoogbejaarden. Zowat 70 procent van de 80-plussers heeft er een. Het aandeel van de chronisch zieken bedraagt ongeveer 4 procent.

Bij de jongeren is het GMD veel minder in trek. Beneden de 30 jaar komt het percentage GMD's nauwelijks boven de 30 procent. Dan stijgt het gestaag van 36 procent in de leeftijd van 35 tot 39 jaar, tot om en bij de 65 procent in de categorie van 60 tot 69. Er zijn meer vrouwen met een GMD dan mannen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud