Een op vier Belgen bankiert via internet

(tijd) - Bankieren via het internet raakt steeds meer ingeburgerd. Ongeveer een op de vier bankklanten regelt vandaag zijn bankzaken via het internet. Alle banken zagen het aantal internetgebruikers de voorbije maanden nog toenemen. Fortis Bank spreekt van 30 procent meer internetklanten in een jaar tijd en Dexia Bank van 25 procent meer sinds begin dit jaar. Ook senioren stappen steeds meer over op elektronische bankdiensten.

Overschrijvingen, beursorders of domiciliëringen, het kan vandaag allemaal al via pc-bankieren. De banken hebben hun diensten via de pc, en dus het internet, de voorbije jaren fors uitgebouwd en hebben hun klanten ook aangemoedigd er meer gebruik van te maken. Bij de meeste banken krijgen de klanten bijvoorbeeld een korting wanneer ze hun orders voor beleggingen via het internet doorvoeren.

Onlangs dook het gerucht op dat een bank overweegt alleen nog on-linebeursorders te aanvaarden. Een aandeel kopen in een bankkantoor zou dan niet meer kunnen, omdat dat de bank te veel kost. De vier grootbanken ontkennen het gerucht, maar steken niet onder stoelen of banken dat ze de elektronische kanalen, zoals telefonisch of on-linebankieren en de selfbanks, geregeld aanprijzen.

'We voeren een campagne, 'Right Channelling', waarbij we de klanten naar het juiste kanaal sturen. Het internet en de telefoon zijn aanvullende bankkanalen op de kantoren. Wie geen advies nodig heeft voor een beursorder, kan die beter on line doorvoeren. Wie wel raad wil, kan telefonisch contact opnemen', vertelt Hilde Junius, de woordvoerster van Fortis Bank, de grootste bank in België.

Volgens Junius verloopt een derde van de beursorders via pc-banking, evenveel als in de bankkantoren. ING legt gelijkaardige cijfers voor. Bij Dexia Bank gebruikt een op de vier klanten regelmatig de on-linebankdiensten. Bij Fortis Bank is dat zelfs bijna een op de drie. Het aantal nam de voorbije jaren gestaag toe.

Opvallend is dat steeds meer senioren zich wagen aan internetbankieren. KBC zette internetopleidingen op voor 55-plussers. Zo'n 7.500 mensen namen daar het voorbije anderhalf jaar aan deel. Fortis Bank meldt dat een op de vijf pc-bankinggebruikers een 50-plusser is. 'Zodra een 55-plusser vertrouwd is met het internet, wordt hij een enthousiaste gebruiker van de on-linebankdiensten. Daarom zetten we nu ook opleidingen op over het gebruik van bankkaarten en -automaten', meldt Viviane Huybrecht, de woordvoerster van KBC. SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud