Elektronisch bankieren kan 2,66 miljoen Belgen overtuigen

(tijd) - In 2001 vonden 2,66 miljoen Belgen de weg naar het elektronisch bankieren, dat zijn er ruim tienmaal meer dan het voorgaande jaar. Dat leren cijfers van de Belgische Vereniging van Banken (BVB). Het slechte beursklimaat drijft ook steeds meer mensen naar de zekerheid van deposito's. De cliëntendeposito's van ingezetenen lagen eind maart 12,1 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

De Belgische Vereniging voor Banken (BVB) voerde een onderzoek over elektronisch bankieren uit onder haar leden. Hieruit blijkt dat het aantal banken dat over een website beschikt die transacties mogelijk maakt, in 2001 niet is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Opvallend is wel dat het aantal klanten die elektronisch bankieren in een jaar tijd meer dan vertienvoudigde tot 2,66 miljoen. Het aantal verrichtingen steeg van 10,9 miljoen tot 30,7 miljoen. Het gaat vooral om betalingstransacties. Beursorders zijn minder frequent, kredietopeningen nog veel minder.

De BVB publiceerd ook haar 'statistisch vademecum van de banksector 2001'. Daaruit blijkt ook dat de Belgische belegger steeds meer voor zekerheid kiest, als gevolg van het aanhoudende slechte beursklimaat.

De cliëntendeposito's van ingezetenen lagen eind maart 2002 4,4 procent of 12,1 miljard euro hoger dan een jaar eerder. In 2000 kenden deze deposito's nog een daling van 3,4 procent. Het grootste deel van de toename is sinds oktober 2001 geboekt.

De gereglementeerde spaardeposito's, met fiscale vrijstelling tot 1.470 euro, zetten de grootste groei neer en bereikten een historisch hoogtepunt van 102,4 miljard euro.

De spaarboekjes trokken 11,6 miljard euro vers geld aan, en vervullen hiermee hun rol van wachtrekening. Ook de zicht- en termijndeposito's gingen vooruit. Kasbons en obligaties vielen verder terug.

De beleggingsfondsen kenden in 2001 ook een verdere groei. De netto-instroom voor de in België verspreide Instellingen voor Collectieve Belegging (ICB) bedroeg 15 miljard euro. De interesse voor aandelenfondsen liep fors terug, hoewel deze nog steeds het grootste deel van de netto-inbreng opeisen. Obligatiefondsen en klikfondsen wonnen terrein.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 19 juni

Zie ook: On-linebankieren wint aan populariteit in Vlaanderen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud