Elke Belg heeft hypotheekschuld van 8.506 euro

(tijd) - De Belgen hadden eind vorig jaar via hun hypothecaire kredieten een gemiddelde schuld van 8.506 euro. Een Nederlander torst een hypothecaire schuld van 31.868 euro. Daarmee zijn onze noorderburen de grootste schuldenaars voor woningkredieten. België situeert zich in de eurozone in de middengroep, voor Frankrijk en Italië. Dat schrijft De Tijd.

Hoewel de Belgen tuk zijn op een eigen woning en zeer happig zijn op hypothecair krediet, rijzen de hypothecaire schulden in ons land niet de pan uit. In heel wat andere Europese landen is de gemiddelde hypothecaire schuld per inwoner veel groter, leren nieuwe cijfers van de Europese Hypotheekfederatie (de beroepsfederatie van de belangrijkste verstrekkers van hypothecair krediet in Europa). Ongeveer 70 procent van alle Europese hypothecaire kredieten worden verstrekt door de leden van de federatie.

Ze becijferde dat de inwoners van de eurozone eind vorig jaar een gemiddelde hypotheekschuld hadden van 11.931 euro. Met een bedrag van 8.506 euro zit België onder het Europese gemiddelde. In Nederland, Luxemburg, Ierland, Duitsland, Finland en Spanje ligt de gemiddelde schuld per inwoner uit hypothecaire kredieten of woningkredieten hoger.

Vooral de Nederlandse schuldenlast valt op. De gemiddelde hypotheekschuld bij onze noorderburen ligt 63 procent hoger dan bij de Europese nummer twee, Luxemburg.

Het zeer gunstige Nederlandse fiscale regime is daar niet vreemd na. In Nederland kunnen kredietnemers de rente op hun hypotheeklening volledig fiscaal in mindering brengen. Bovendien kennen de banken in Nederland woningkredieten met zeer lange looptijden toe, tot dertig jaar of langer. Op die manier kan de kredietnemer zijn hypothecaire schuld over een lange periode terugbetalen.

In België kan de kredietnemer zijn rente niet onbeperkt fiscaal in mindering brengen. Voor leningen die vanaf dit jaar worden afgesloten voor de enige en eigen woning, geldt een basisaftrek voor zowel de rente, de aflossing van het kapitaal als de verzekeringspremies. Die basisaftrek bedraagt 1.860 euro per persoon en geldt ongeacht het bedrag van de lening en de waarde van het aangekochte huis. Tijdens de eerste tien jaar na het afsluiten van de lening stijgt dat bedrag met 620 euro tot 2.480 euro. De meeste woningkredieten in België hebben looptijden tot twintig jaar, al bieden steeds meer banken ook looptijden tot dertig jaar aan.

Volgens de cijfers van de Europese hypotheekfederatie hadden alle Belgen samen eind vorig jaar een hypothecaire schuld van 88,4 miljard euro. Dat is 2 procent van de hypothecaire schuld in de hele eurozone. Duitsland heeft in de eurozone de grootste hypotheekmarkt, vóór Nederland. In de Europese Unie (EU) werd Duitsland vorig jaar voorbijgestoken door het Verenigd Koninkrijk als grootste hypotheekmarkt. Alle Britten samen hebben een hypothecaire schuld met een tegenwaarde van 1.243 miljard euro.

Dankzij de lage rente groeide de hypotheekmarkt in de EU vorig jaar met 9,7 procent. Dat is meer dan de gemiddelde groei van 8,5 procent de afgelopen vijf jaar.

Litouwen heeft in de EU de kleinste hypotheekmarkt, maar de snelst groeiende. 98 procent van de Litouwers bezit een eigen woning.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud