Er komen geen biljetten van 1 en 2 euro

(tijd) - De Europese Centrale Bank (ECB) introduceert geen biljet van 1 en 2 euro. De ECB oordeelt dat een introductie van de biljetten te duur is en weinig efficiënt. Italië en Oostenrijk stuurden aan op biljetten van 1 en 2 euro. Ze vinden dat de munten van 1 en 2 euro de inflatie aanwakkeren.

'We hebben alle argumenten tegenover elkaar afgewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat biljetten van 1 en 2 euro meer nadelen dan voordelen inhouden. Het gros van de lidstaten van de eurozone is geen voorstander van biljetten van 1 en 2 euro en de biljetten zouden problemen scheppen voor kleinhandelaars en exploitanten van automaten omdat die hun automaten zouden moeten vervangen', verklaarde gisteren de raad van bestuur van de ECB. Daarin zitten de gouverneurs van de centrale banken van de eurozone en de zes directieleden van de ECB. De raad merkt ook op dat het drukken van de biljetten belangrijke additionele kosten mee zou brengen.

Italië en Oostenrijk waren er voorstander van de munten van 1 en 2 euro te vervangen door biljetten. Volgens Italiaanse en Oostenrijkse bewindvoerders is de bevolking in de eurozone het niet gewoon om te gaan met munten met een grote nominale waarde, waardoor de munten vaak onbezonnen worden uitgegeven. Die onbezonnen uitgaven wakkeren de inflatie aan, argumenteren ze.

Door de beslissing van de ECB blijven in de eurozone zeven bankbiljetten circuleren (het biljet van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro) en acht munten (de munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent, en de munten van 1 en 2 euro).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud