Europa maakt telefoneren naar buitenland goedkoper

(tijd) - Europa gaat de tarieven voor gsm-gebruik in het buitenland, roaming in het jargon, aan banden leggen. Het Europees commissielid voor Informatiemaatschappij, Viviane Reding, bereidt wetgeving in die zin voor. De wetgeving komt er omdat de zachte druk die de EU tot nog toe uitoefende, niets uithaalde. De dure roamingtarieven zijn een doorn in het oog van consumenten en bedrijven.

Internationale roaming biedt klanten van een mobilofoonnetwerk de mogelijkheid hun toestel ook in het buitenland te gebruiken. Maar wie van die mogelijkheid gebruik maakt, betaalt meer dan voor een oproep in eigen land. De Europese Commissie stelde de hoge roamingtarieven al herhaaldelijk aan de kaak.

Vorig najaar lanceerde Reding nog een webstek met vergelijkingen van de tarieven. Daaruit bleken grote verschillen in die tarieven. Reding hoopte dat de website de operatoren onder druk zou zetten hun prijzen aan te passen. Maar dat blijkt niet te lukken, gaf Redings woordvoerder gisteren toe.

Daarom is Reding van plan dwingende Europese wetgeving voor te stellen. 'Alles zit nog in een vroeg fase. Maar het is de bedoeling dat er een verordening komt', bevestigt Redings woordvoerder. Een verordening is rechtstreeks van toepassing in alle EU-landen.

De verordening moet ervoor zorgen dat de tarieven voor internationale roaming niet hoger liggen dan de tarieven voor nationale roaming. Bij nationale roaming belt een gsm-gebruiker in eigen land via het netwerk van een andere dan zijn eigen operator. In sommige kleine EU-lidstaten zoals België komt nationale roaming wel niet voor omdat de mobilofoonbedrijven er een nationaal dekkend net hebben. Reding haalt de mosterd bij een gelijkaardige verordening die bepaalt dat banken niet meer mogen aanrekenen voor geldafhalingen in het buitenland dan voor afhalingen in eigen land.

Het ontwerp van verordening is wellicht klaar tegen april. Daarna moeten de Europese Commissie, de EU-ministerraad en het Europees Parlement de tekst nog goedkeuren. 'We hopen dat de wetgeving in de tweede helft van 2007 rond is', stelt de woordvoerder.

Intussen gaat ook het BIPT, de Belgische toezichthouder op de telecomsector, zich buigen over de roamingtarieven die in ons land worden gehanteerd. Dat zal gebeuren in het kader van de marktanalyses waarmee de instelling bezig is als gevolg van de nieuwe, Belgische telecomwet. Het onderzoek van de roamingtarieven zal volgens het BIPT in de komende weken worden opgestart. Het kreeg geen prioriteit omdat het BIPT van oordeel is dat er niet zoveel roamingverkeer is in ons land. De regulator is ook maar enkel bevoegd voor de tarieven van Proximus, Mobistar en BASE voor buitenlandse gsm-gebruikers die België aandoen.

De hoge roamingtarieven zijn een nadeel voor toeristen, maar vooral voor internationaal opererende bedrijven. Het bedrijfsleven dringt dan ook al langer aan op lagere tarieven. De operatoren zijn daartoe echter niet geneigd omdat roaming hen veel geld oplevert. BB/JL

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud