Exodus spaarboekje versnelt

De populariteit van het spaarboekje bij de Belgische grootbanken taant. Marktleider Fortis zag de inlagen sinds begin dit jaar met 8,2 procent dalen.

(tijd) In een jaar slonken de inlagen bij Fortis met 6 miljard euro. Een groot deel van het geld stroomt naar andere producten, zoals termijnrekeningen en beleggingsfondsen. De kleine banken met hoogrentende spaarrekeningen pikken eveneens een deel van de koek in.

De lage rente op de spaarboekjes doet steeds meer beleggers uitwijken naar andere investeringen. Pas vorige week trokken KBC en ING de basisrente op hun spaarboekjes op van 1,50 naar 1,75 procent. Dat is erg weinig. Door de stijgende langetermijnrente brengen overheidsobligaties op tien jaar 3,88 procent netto op. Belgische aandelen haalden in de eerste jaarhelft een gemiddeld rendement van 11,6 procent.

Bij Fortis vloeide in een jaar tijd 6 miljard euro weg van de spaarboekjes. Dexia, de Belgische nummer twee, zag 2,3 miljard euro verdwijnen. Van de grootste zeven spelers op de spaarboekjesmarkt zagen ook AXA Bank, Argenta en Record Bank de inlagen verminderen. KBC en ING wilden voor de eerste keer geen halfjaarcijfers geven over de inlagen op de spaarboekjes. KBC wil enkel kwijt dat het om een 'lichte daling' gaat.

'Een groot deel van het geld schuift naar andere financiële producten, zoals termijnbeleggingen, kasbons, fondsen en financiële verzekeringsproducten', klinkt het bij Fortis Bank.

Toch zien de grootbanken ook een deel van het spaargeld naar de kleine prijsbrekers verhuizen. Die lanceerden onlangs een offensief op de spaarmarkt door de basisrente op hun spaarboekjes te verhogen tot 4 procent. Andere kleine banken volgden in hun kielzog.

De top vijf van de banken die een aangroei noteerden van de bedragen op hun spaarboekjes, zijn allemaal internetbanken. Die banken hebben geen eigen agentschappen in ons land. Zij maken een pak minder kosten dan de banken waarvan de klanten verrichtingen aan het loket kunnen doen.

Bij Argenta, een van de prijsbrekers van het eerste uur, daalden de inlagen op de spaarboekjes lichtjes. Dat schrijft de Antwerpse spaarbank toe aan de opleving van de kasbon. 'Het afgelopen halfjaar vloeide 560 miljoen euro naar kasbons, een klim met ruim 11 procent', klinkt het.

zWK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud