Fiscale amnestie wordt vooral gebruikt voor bouwprojecten

(tijd) - De Confederatie Bouw voorspelt dat de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA), de zogeheten fiscale amnestie, positieve effecten heeft voor de bouw. Tot nu toe blijkt immers dat het leeuwendeel van het geld dat terugkomt via de fiscale amnestie wordt geïnvesteerd in onroerend goed.

De fiscale amnestie biedt een hele waaier investeringsmogelijkheden om aanspraak te kunnen maken op het verminderde boetetarief van zes procent. Een mogelijkheid bestaat in de investering in nieuwbouw of renovatie. Alleen de aankoop van grond geeft geen recht op het verminderde tarief.

Marleen Porré van de Confederatie benadrukt dat een ruime meerderheid van de mensen die gebruikmaken van de EBA in vastgoed wil herinvesteren. 'We hebben nog geen officiële cijfers, maar vermoeden dat 90 procent van de mensen die nu al bij financiële instellingen langs zijn geweest om hun zwart geld te regulariseren een investering in onroerend goed op het oog hebben. Vaak gaat het om de aankoop van een tweede verblijf of een appartement aan de kust.'

Volgens de federale minister van Financiën, Didier Reynders, waren twee weken geleden al zowat vijftig amnestie-attesten afgeleverd en een paar honderd aanvragen ingediend.

Om een antwoord te bieden aan de banken die uit eigen belang voornamelijk investeringen in roerende waarden aanprijzen, heeft de Confederatie Bouw een eigen folder uitgebracht over de fiscale amnestie: 'Eenmalige bevrijdende aangifte, Investeer in vastgoed! 10 vragen en antwoorden'.

U vindt deze folder in pdf-formaat op de website van de Confederatie Bouw

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud