Fiscale vrijstelling op spaarrekening verdubbelt dankzij belastinghervorming

Als gevolg van de belastinghervorming verdubbelt de fiscale vrijstelling voor de rente op spaarboekjes vanaf volgend jaar voor gezinnen waarin man en vrouw met elkaar zijn getrouwd.

Dat zegt fiscaal advocaat Patrick Smet van Allen en Overy in De Standaard.

De interesten op spaarboekjes zijn in België vrij van roerende voorheffing tot een bepaald bedrag per gezin, dat jaarlijks wordt geïndexeerd. Dit jaar gaat het om 1.500 euro, wat voor een klassieke spaarformule overeenkomt met een tegoed van 66.666 euro.

De wet op de inkomstenbelasting bepaalt eigenlijk alleen dat banken roerende voorheffing moeten inhouden op het deel van de interesten dat boven het vrijgestelde bedrag uitkomt. In de praktijk gebeurt dat alleen als er meer rente-inkomsten worden gerealiseerd op een spaarboekje. Maar om de roerende voorheffing te omzeilen openen vele spaarders een tweede boekje op een andere naam of bij een andere bank. In principe ben je wel verplicht het surplus aan te geven op je belastingaangifte, maar bij gebrek aan controle doet eigenlijk niemand dat. De wet vermeldt ook nergens of het plafond geldt voor de belastingplichtige, het gezin of het spaarboekje.

Meestal geldt de vrijstelling per gezin. De roerende inkomsten moeten worden de wet immers worden gevoegd bij het inkomen van de partner met het hoogste loon. Maar als gevolg van de belastingverlaging zullen getrouwde partners vanaf 1 januari 2004 allebei kunnen genieten van een fiscale vrijstelling tot 1.500 euro op hun spaarboekje. Wie gehuwd is geniet nu trouwens al van een decumul van hun beroepsinkomsten. De regel is niet van kracht voor samenwonenden die niet getrouwd zijn.

In de nieuwe situatie stijgt de gezamenlijke vrijstelling nu tot meer dan 3.000 euro, waardoor het vrijgestelde spaartegoed op klassieke boekjes tot ongeveer 135.000 euro kan klimmen.

Meer spaarinformatie kan je vinden op het Mijn Geld-dossier

Sparen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud