Flink besparen door gebruik generische middelen

Patiënten kunnen tot 45 miljoen euro besparen als de artsen steeds het goedkoopste beschikbare geneesmiddel zouden voorschrijven. Dat berekende het Socialistische Ziekenfonds.

(tijd) Het gaat om de vervanging van dure merkgeneesmiddelen door generische medicijnen (dat zijn goedkope kopieën van merkproducten waarvan het patent vervallen is) en merkgeneesmiddelen waarvan de prijs fors gedaald is.

Merkproduct

Tussen 2002 en 2006 is het marktaandeel van die goedkope medicijnen gestegen van 6,7 naar 30 procent. Maar in 40 procent van de gevallen blijven de artsen toch een duur merkproduct verkiezen boven een goedkoper alternatief.

Het Socialistische Ziekenfonds gaat zijn leden met een duur geneesmiddelenverbruik aanschrijven om hen erop te wijzen dat er goedkopere en even efficiënte alternatieven zijn.

Campagne

De federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), lanceert eveneens een nieuwe campagne om het gebruik van generische en goedkope geneesmiddelen te promoten. Vorige week werd al een informatieve brief naar alle artsen en apothekers verstuurd. Voor het grote publiek wordt een radio- en tv-spot uitgezonden.

FeBelGen, de federatie van de Belgische generische industrie, wijst er wel op dat België nog altijd achterloopt op veel andere Europese landen. Ze pleit voor een verlaging van het remgeld voor generische geneesmiddelen. Die kosten nog altijd minder dan de goedkoopste merkmedicijnen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud