Fortis al 10 jaar slechtste Brussels bankaandeel

Fortis is al tien jaar lang met voorsprong het slechtste bankaandeel op de Brusselse beurs. Ondanks de succesvolle integratie van een hele rits overnames, waaronder die van de Generale Bank en Mees Pierson, kijken aandeelhouders tegen een verlies aan van 26,7 procent tegenover de top van 5 januari 1999.

(tijd) Het koersverloop van Fortis viel heel lang opvallend samen met de grafiek van de Bel20. Zowel 's lands grootste aandeel als onze nationale beursgraadmeter bereikten tegelijk een top op 6 januari 1999 en samen hun dieptepunt van dit decennium op 12 maart 2003. Maar terwijl de Bel20 al in januari 2006 zijn record uit de vorige eeuw verpulverde, slaagde Fortis er niet meer in de index te evenaren. De andere Belgische grootbanken, KBC en Dexia, deden het stukken beter.

Het Fortis-aandeel was tot voor kort weliswaar goed op weg naar een nieuwe top. Op 4 april dit jaar waren beleggers bereid 35,33 euro voor een aandeel op tafel te leggen, tegenover 38,25 euro begin 1999, een half jaar na de integratie van ASLK met de Generale Bank. Maar de plannen om ABN AMRO over te nemen maakten een einde aan de opmars. Sinds de hoogste koers dit jaar zakte het Fortis-aandeel 21 procent.

'Fortis heeft enorme pech dat zijn overnameplannen samenvallen met een ernstige correctie op de beurzen', stelt een analist. 'Want hoe lager de koers, hoe meer aandelen Fortis zal moeten uitgeven om zijn financiering voor ABN AMRO rond te krijgen. Daardoor dreigt een veel grotere winstverwatering te ontstaan dan wat de Fortis-top in gedachten had toen ze de overname voor het eerst op tafel legde. De langetermijndoelstelling om de winst per aandeel jaarlijks met 15 procent te laten toenemen zal een zeer zware dobber worden voor de komende jaren als Fortis veel meer aandelen dan gepland moet uitgeven.'

Oorzaken

Dat het Fortis-aandeel lang zo slecht presteerde, heeft volgens analisten verschillende oorzaken. In de eerste plaats groeiden de winst en het dividend niet zo snel als bij een groep als KBC, die de activiteiten in Centraal-Europa tot een geldkoe zag uitgroeien.

Ten tweede presteerde Fortis onder de voormalige topman Anton Van Rossum vier jaar na elkaar jaar slechter dan de Bel20. De markt verweet Van Rossum een manke communicatie en een gebrek aan strategie, waarbij in sommige landen activiteiten werden verkocht om in andere landen bedrijven over te nemen waar de analisten weinig samenhang in zagen.

'Sinds de vervanging van Van Rossum door Votron in 2004, mogen de Fortis-aandeelhouders niet echt klagen', gaat de analist verder. 'Votron slaagde erin Fortis opnieuw een gezicht en een gerichte groeistrategie te geven. Dat Fortis slechter presteert dan de Bel20, klopt trouwens niet want Fortis betaalde elk jaar een stevig dividend uit aan zijn aandeelhouders. Inclusief dividenden loopt de Fortis-koers op lange termijn ongeveer gelijk met die van de Bel20 Return- index, die de coupons meetelt.

Het netto dividendrendement van Fortis is wegens de koersdaling opgelopen tot 3,7 procent. Volgens handelaars is de kans klein dat Fortis zijn coupon zou verminderen, aangezien een dividendverlaging zowat een van de slechtste signalen is die een bankgroep aan de beleggers kan geven.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud