Gasprijzen klimmen sterk in België

De gasprijzen die de voorbije twaalf maanden in België zijn toegepast voor industriële klanten zijn met 27,8 procent gestegen. Dat blijkt uit een studie van Nus Consulting, zo meldt L'Echo. Dat is een sterke stijging, maar de prijzen zijn op wereldniveau nog steeds gemiddeld.

(belga/tijd) - Nus analyseerde de prijzen in veertien landen wereldwijd en stelde een gemiddelde stijging vast van 19,9 procent. België behoort daarmee weliswaar tot de sterkere stijgers, maar als we kijken over de periode 2001-2006 staat België pas vijfde na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

In België heeft de factor van de olieprijzen meer meegespeeld dan op andere markten, maar anderzijds speelt hier, net zoals in een aantal andere landen, ook een gebrek aan concurrentie.

De fusie tussen Suez en Gaz de France lijkt hier weinig aan te veranderen gezien de groep zo goed als de volledige Belgische markt zou controleren. De toetreding van nieuwe buitenlandse spelers op de markt is bovendien niet eenvoudig.

Toch moet er vooralsnog niet gedramatiseerd worden. De gasprijzen voor de industrie zijn weliswaar de helft duurder dan in het goedkoopste land Australië, maar nog steeds drie keer goedkoper dan in Denemarken, het duurste land uit de studie. Voor particulieren is gas in België nog steeds merkelijk goedkoper dan in Nederland en, in mindere mate, Frankrijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud