Geen gratis distributie meer van groene stroom

(belga) - Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt komt tegemoet aan het "advies" van de Europese Commissie inzake de groene stroom door de gratis distributie noch voor Vlaamse noch voor buitenlandse groene stroom toe te kennen. Dat laat zijn kabinet vrijdag weten.

De Vlaamse regering rekende geen distributiekosten aan voor in Vlaanderen opgewekte groene stroom. Dat Vlaanderen aan niet-Belgische groene stroom (opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen) wel distributiekosten aanrekende, is volgens de Europese commissie een discriminatie.

Bossuyt betreurt het advies, maar zal het volgen. Ook buitenlandse groene stroom gratis over het Vlaamse distributienetwerk vervoeren, zou echter een te grote impact hebben op de elektriciteitsprijs. In dat geval zou op grote schaal groene stroom vanuit het buitenland geïmporteerd worden, aldus Bossuyt. Hij vindt het niet zinvol Vlaamse elektriciteitsverbruikers te laten betalen voor groene stroom die reeds op één of andere manier in het buitenland werd ondersteund.

Daarom stelt de minister voor de gratis distributie in de toekomst noch voor de binnenlandse noch voor de buitenlandse groene stroom toe te kennen. Bossuyt stelt vast dat de productie van groene stroom in Vlaanderen intussen is gelanceerd. Als gevolg van ondersteunende maatregelen is de groene stroomproductie in Vlaanderen de afgelopen vier jaar vertienvoudigd, aldus de minister. Hij blijft wel voorstander van verdere ondersteunende maatregelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud