Geld opnemen in warenhuizen blijft gratis

(tijd) - De supermarktketens Carrefour, Delhaize en Colruyt zijn niet van plan het voorbeeld van de banken te volgen en geldafhalingen duurder te maken. Cash geld opvragen in de supermarkten blijft gratis. Supermarktketens zijn hun cash geld immers liever kwijt dan rijk. Een kleine geldvoorraad is nu eenmaal niet interessant voor overvallers. Dat betekent niet dat uw supermarkt uw bankier van morgen wordt.

'Voor ons is het duurder worden van geldafhalingen positief nieuws', reageert Ingrid Nelis, de woordvoerster van Delhaize België, op de tariefverhogingen die Fortis het voorbije weekend aankondigde. Geld uit de muur halen kost vanaf 1 januari 2004 bij Fortis Bank 6 eurocent. Daarmee volgt Fortis het voorbeeld van de collega's Dexia, ING België en KBC die ook geld vragen voor het afhalen van geld uit de biljettenverdelers van Banksys. De tariefverhogingen van Fortis zijn echter meer dan een inhaalbeweging. Fortis wordt de eerste grootbank die vanaf volgend jaar ook kosten aanrekent voor geldafhalingen aan de eigen billjettenverdelers in de selfbanks. Dat doen de andere banken niet.

Terwijl geld halen uit de muur duurder wordt, kan de consument al vijf jaar gratis cash tanken in de supermarkt. In ruil voor het gratis maken van betalingen met bankkaarten halveerde Banksys in 1998 de tarieven voor de winkeliers. Sindsdien kan de consument als hij betaalt met een bankkaart aan de kassa, ook gratis extra cash vragen.

Een service die de supermarktketen maar al te graag aan hun klanten verlenen. Supermarkten houden hun geldvoorraad liefst zo klein mogelijk. 'Hoe minder cash, hoe veiliger het is voor onze caissières', klinkt het bij de supermarkten. Ook de tijdswinst bij het tellen van het geld 's avonds is meegenomen.

Geen enkel van de grote supermarktketens is dan ook plan om het voorbeeld van de banken te volgen. Geld tanken in de supermarkten blijft gratis. Bij Delhaize kunnen klanten onbeperkt cash vragen. 'We hanteren geen plafonds. Alleen de voorraad die de kassierster in haar kassa heeft, bepaalt het bedrag', zegt Nelis. Bij Carrefour, de uitbater van de gelijknamige hypermarkten en de GB-supermarkten, kan een klant maximum 100 euro cash tanken. Bij de discountgroep Colruyt is dat 250 euro.

Hoewel supermarkten maar al te graag bankautomaat spelen, zijn er geen plannen om het aantal financiële producten en diensten te vergroten. In Nederland denkt de detailhandelsgroep Vendex KBB wel in die richting. Vorige week kondigde de groep bij de Hema-dochter in Nederland een experiment met geldautomaten onder eigen naam aan.

Aan die automaten in de winkels kan de klant gratis geld pinnen. 'Zulke automaten hebben niet alleen als voordeel dat onze klanten met een goedgevulde portemonnee door onze winkels lopen, ze beperken ook het geldtransport. Een deel van het geld van de kassa's kunnen we terug in de geldautomaat pompen', zegt Peter Van Bakkum, woordvoerder Vendex KBB.

GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud